Beţişoare parfumate: cum le foloseşti ca să nu-ţi fie rău

1 70384 original jpg jpeg

Fumul aromat, menit să-ţi parfumeze casa, poate să ducă la afecţiuni respiratorii. Riscurile sunt cu atât mai mari cu cât încăperea în care ard beţele este mai puţin aerisită – spre exemplu, o cameră de apartament.

Risc de cancer

Un studiu recent arată legătura dintre expunerea îndelungată la fumul beţişoarelor aromate şi riscul de cancer al căilor respiratorii.  Persoanele care sunt expuse zilnic fumului aromat,într-o perioadă de 40 de ani,prezintă un risc mai mare cu 70 % de a face cancer. La copii,fumul beţişoarelor aromate şi cel de tămâie pot provoca tumori pe creier şi leucemie.

Substanţe cancerigene

Fumul  rezultat din arderea răşinilor aromate conţine hidrocarburi aromate policiclite – la fel ca cele care se regăsesc în aerul poluat. Acestea se numără printre factorii care dau cancerpulmonar. Alte substanţe cancerigene care se găsesc în fumul beţişoarelor sunt benzenul şi compuşii carbonilaţi.

Cum le foloseşti corect

Dacă totuşi vrei să-ţi parfumezi casa,nu sta în încăperea în care ai aprins beţişoarele. Deschide geamurile şi lasă aerul să circule. Foloseşte în paralel şi un ionizator de aer -o lampă cu sare de Himalaya. Ionii negativi emişi atrag şi neutralizează particulele pozitive ale substanţelor poluante. Nu aprinde beţişoare des. Dacă eşti însărcinată,astmatică sau ai copii mici,evită să le foloseşti.



Recente