Când trebuie să-ţi speli perna şi cum să procedezi

Cum ne petrecem o treime din viaţă dormind, curăţenia pernelor şi a aşternuturilor contează foarte mult. În caz contrar, poţi ajunge la alergii provocate de dezvoltarea acarienilor și bacteriile din interiorul pernei tale. Spălarea regulată a pernelor ar putea reduce aceste microorganisme.

image

Potrivit expertului în boli infecțioase de la Universitatea din Queensland, Australia, Paul Griffin, nu este suficient să speli doar faţa de pernă. Pernele în sine acumulează la rândul lor acarieni, celule epiteliale, uleiuri naturale ale pielii tale, bacterii, mucegai. Află cu ce frecvenţă ar trebui să speli pernele, nu doar feţele de pernă şi aşternuturile de pat!

Când ar trebui să-ţi cureţi perna şi fața de pernă?

Frecvenţa cu care este nevoie să speli fața de pernă, protecţia de pernă şi perna depinde de climă și de cât de repede se murdăresc. Potrivit expertului australian Paul Griffin, ar fi ideal ca aştenuturile să fie curăţate o dată pe săptămână: „Perna în sine ar trebui spălată la fiecare șase luni. Depinde de cât de des speli fața de pernă și de cât de mult se murdăresc acestea”.

Citeşte şi: 5 beneficii ale dormitului fără pernă

Spălarea pernei depinde și de vreme, deoarece trebuie să se poată usca corespunzător. Punerea unei perne jilave pe pat poate cauza probleme, deoarece umiditatea afectează salteaua şi poate duce la apariţia mucegaiului.

Aşa îţi speli perna corect!

În cazul unora dintre perne, spălarea se poate face la mașina de spălat sau manual. Urmează instrucțiunile producătorului, care sunt de obicei indicate pe eticheta pernei, deoarece unele perne pot fi deteriorate în mașinile de spălat. Pentru majoritatea, maşina de spălat este utilă, dar pernele cu spumă de memorie nu trebuie puse la mașină de spălat, pentru că se pot rupe.

Vezi şi: 10 lucruri din dormitor care te îmbolnăvesc şi fac rău

Dacă se pot spăla la maşină, încearcă să speli mai multe deodată şi să le aşezi vertical. Fixează un ciclu blând de spălare şi, dacă se poate, întrerupe ciclul de centrifugare, altfel fibrele se pot separa și aduna în colţuri.

Pont

Cel mai bine ar fi să eviți uscătoarele de rufe pentru perne pentru a nu deterioara fibrele, cu atât mai puţin în cazul celor cu spumă de memorie care nu rezistă la temperaturi ridicate.

Ar fi de preferat să speli pernele manual, în special pe cele din pene sau puf. Le înmoi în apă cu detergent, în cadă, timp de aproximativ 20 de minute. La final, le clăteşti cu apă rece şi le storci pentru a elimina excesul de apă. Usucă-le într-o zonă aerisită, însorită. Roteşte perna din timp în timp.

FOTO: ShutterstockRecente

tipuri de nasturi jpg
Anca Alungulesei silueta jpg
sfaturi parinte copil shutterstock 1318903208 jpg
cateva detalii importante la alegerea vasului de wc  1654350490 jpg
caserole catering din polistiren snick ambalaje jpg
De ce este extrem de important să îți usuci mâinile după spălare, foto shutterstock jpg
Cele mai utile electrocasnice descopera aparatura esentiala pentru o casa moderna jpg
Ce include revizia periodica a masinii si cand ar trebui sa o faci jpg
input jpg
Kiwi, foto shutterstock jpg
Ce băutură caldă şi delicioasă îţi reduce colesterolul   Sursa foto Pixabay jpg
amantă personalități moarte  sursa foto   Shutterstock jpg
Lupta impotriva virusurilor   Alimente care iti vor proteja sistemul imunitar jpg
Un nou trend pe TikTok  Banda izolatoare pentru un somn mai bun   Sursa foto Shutterstock jpg
Ce tip de sport se potriveste zodiei tale   Sursa foto Shutterstock jpg
Coafuri la modă în toamna lui 2022   Sursa foto Shutterstock jpg
Cum poti porni un business in industria de beauty sfaturi si trucuri pretioase jpg
Eva Pavel Catalin Botezatu jpg
labute patrupezi plimbare foto shutterstock 1530537530 jpg
copil cu tulburare obsesiv compulsiva shutterstock 614822087 jpg