Cum prelungeşti viaţa maşinii de spălat. Verifică și buzunarele!

Fără anumite aparate electrocasnice, este greu să-ţi imaginezi viața în societatea modernă. Maşina de spălat are nevoie de întreținere regulată pentru a funcționa corect pentru mai mult timp.

image

Prin urmare, dacă nu vrei să ştii cum este să te lase când îţi este lumea mai dragă, află cum să-i prelungeşti durata de viață!

Dacă vrei să economiseşti mai mulţi bani, pe lângă a reduce cumpărăturile, ai putea să ai mai mare grijă de aparatele costisitoare din casă, cum sunt electrocasnicele. Acest lucru este valabil şi pentru mașinile de spălat rufe, nu doar pentru haine sau alte articole de casă. Există multe probleme care pot afecta durata medie de viață a aparatelor. De ani de zile, unii consumatori au observat că aparatele și produsele electrice mici pur și simplu nu par să reziste atât de mult ca înainte. Cum costul reparației este uneori mai mare decât înlocuirea maşinii de spălat, ajungi să cumperi una nouă. Pentru a evita cheltuielile, ai grijă ca aparatul să rămână în stare bună câţiva ani în plus!

Ai grijă unde o aşezi

Când mașina de spălat nu are picioarele reglate sau este încadrată de alte piese de mobilier, se poate deteriora din cauza vibrațiilor puternice. Această problemă se remediază ușor prin ajustarea înălţimii picioarelor şi prin distanţarea de pereţi sau mobila din jurul ei.

Ţine uşa deschisă după utilizare

Dacă nu ai copii mici sau animale de companie curioase, este o idee bună să păstrezi ușa mașinii de spălat deschisă după ce ai scos rufele la întins. În acest mod, tamburul se va usca în întregime şi nu vei avea parte nici de acel miros neplăcut de mucegai.

Citește și Haine intrate la apă? Cum să le refaci şi să previi micşorarea lor pe viitor

Curăță bine interiorul şi exteriorul

O dată pe lună, ai grijă să rezervi puţin timp pentru a curăţa dozatoarele și accesoriile. Ștergerea interiorului tamburului este o idee bună pentru a fi sigură că dispare orice urmă rămasă de la ciclurile de spălare anterioare cu rufe colorate. Acestea pot afecta rufele albe sau deschise la culoare de la următoarele spălări.

Detartreaz-o în mod regulat

Prin detartrarea regulată a mașinii de spălat vei stopa formare şi depunerea de calcar în interiorul ei. Porneşte un ciclu normal de spălare fără rufe în tambur, după ce ai adăugat o ceașcă de oțet alb sau de zeamă de lămâie în loc de detergent de rufe. Ca alternativă, poţi pune şi un produs de detartrare din comerţ. În funcţie de cât de dură este apa din zona în care locuieşti şi de cât de des foloseşti maşina de spălat, este nevoie să detartrezi mai rar sau mai des. Cel mai bine, foloseşte un dedurizator de apă la fiecare spălare, pentru a preveni acumularea de calcar.

Verifică buzunarele!

Tuturor ni s-a întâmplat să pune la spălat rufe fără a scoate obiectele mici uitate în buzunare, cum ar fi monede, brelocuri sau elastice de păr. Toate aceastea ar putea deteriora mașina de spălat prin crearea de blocaje. Aşadar, ai grijă să elimini tot ce ai prin buzunarele hainelor tale înainte de a le aşeza în maşina de spălat. Oricât de mult te-ai grăbi, nu omite acest pas care îţi poate proteja maşina de reparații costisitoare.

Vezi și: Ce să nu speli niciodată la maşina de spălat rufe. Ţi-o poate defecta rapid

Nu o supraîncărca

Este tentant să speli multe haine la o singură spălare, dar buna funcţionare a maşinii de spălat depinde de respectarea încărcăturii. Umplerea mașinii la maximum poate atrage deteriorarea tamburului sau a motorului care este proiectat să funcționeze cu o anumită cantitate de haine. O altă problemă legată de supraîncărcare este că hainele au nevoie de spațiu pentru a se spăla corect. În caz contrar, vei observa urme de detergent pe rufe chiar și după ciclul de clătire.

Nu spăla covoare mici la maşină

Experţii avertizează că nu trebuie curăţate la maşină covoraşele de baie sau cele de dimensiuni mici. Acestea pot deteriora permanent părţi vitale ale maşinii, pentru că absorb atât de multă apă, încât ajung să cântărească mult mai mult decât a fost proiectată maşina de spălat să susţintă. Maşinile de spălat moderne au o viteză de centrifugare de până la 1.200 de rotaţii pe minut, mult mai mare decât cele din trecut. Viteza mare creează o forţă mare din cauza obiectelor grele, iar greutatea crescută poate deterioara maşina. Mai mult, covoarele de baie au un suport cauciucat care se dezintegrează în timpul spălării şi blochează pompa de scurgere prin înfundarea motorului şi a conductei de scurgere. Chiar şi covoraşele necauciucate pot înfunda scurgerea dacă fibrele lungi se desprind în timpul spălării.

Ce nu trebuie curăţat la maşina de spălat rufe

În general, ar trebui să ai grijă să nu pui prea multe rufe în maşina de spălat sau alte lucruri care ar putea deveni mai grele după ce se îmbibă cu apă. Trebuie spălate prin alte metode:

- cuverturile,

- sacii de dormit,

- pătuţurile moi pentru pisici sau câini,

- draperiile,

- păturile,

- covoarele de mici dimensiuni, tradiţionale.

@shutterstock