Cum să reduci în această iarnă costurile facturilor la încălzire

Încălzirea unei case poate crește factura la energie, însă dacă vei lua măsuri, vei putea economisi mai mulți bani. Iată ce este bine să faci pentru a îmbunătăți eficiența energetică a locuinței!

image

Factura la energie poate varia în funcție de locuință și, bineințeles, de vremea de afară. Costurile se pot reduce semnificativ dacă ții cont de câteva trucuri ce te vor ajuta să menții căldura în casă și să reduci, totodată, consumul de energie. 

Citește și: Când este cel mai bine să-ți achiți facturile. Indiciu: nu este vorba despre data scadentă

Lasă lumina naturală să intre în casă 

Poate că lumina solară nu este atât de puternică în perioada iernii, dar chiar și cele mai mici raze solare sunt prețioase pentru sistemul tău de încălzire. „Cu cât vei lăsa să pătrundă mai multă lumină în casă, cu atât locuința ta va fi mai caldă, fără să mai fie nevoie să te bazezi pe sursa de încălzire‟, spune specialistul Ryan Meagher, pentru „Best Life‟. Așadar, nu ar strica dacă ai lăsa pe timpul zilei draperiile și jaluzelele trase. 

Nu opri centrala când pleci de acasă! 

Poate să pară o idee bună să oprești centrala când pleci de acasă, însă această strategie îți va aduce costuri mai mari. Asta se întâmplă, deoarece efortul centralei de a face cald în casă va fi mai mare, decât dacă ai lăsa centrala când pleci la o temperatură constantă.  Același principiu se aplică și în cazul aerului condiționat. Când ești plecat de acasă, setează termostatul la 20-21 de grade.

Citește și: Trucuri să reduci facturile mari la utilități. Până și cele mai mici schimbări contează! 

Temperatura apei din boiler influențează costul facturilor

Costurile tale se vor reduce și dacă vei ține cont de temperatura apei din boiler. Când boilerul este setat la o temperatură ridicată, acesta va depune un efort mai mare pentru a încălzi apa, ceea ce înseamnă și facturi mai mari. 

Folosește protecții pentru uși și ferestre

Este normal ca aerul rece să pătrundă în casă prin ușile sau prin ferestrele lăsate deschise, dar trebuie să te asiguri că locuința ta este izolată corespunzător. De asemenea, pentru a preveni pierderile de căldură, poți să folosești protecții contra curentului pentru uși și ferestre, cum ar fi benzile de protecție, pe care le găsești în magazinele de bricolaj sau pe site-urile de specialitate. 

Sursă foto: Shutterstock