Curiozităţi despre pinguini

1 55700 original jpg jpeg

Despre aceste păsări arctice foarte simpatice există multe curiozităţi. Deşi nu pot zbura, sunt cei mai buni înotători şi scufundători şi-şi petrec majoritatea vieţii în ocean. Iată care sunt speciile cele mai cunoscute şi ce particularităţi are fiecare.

Pinguinii au două straturi de pene scurte şi îndesate şi un strat de grăsime care le ţine cald,însă în cazuri extreme,când temperaturile scad chiar şi până la -60oC,ei sunt nevoiţi să stea „la grămadă”,pentru a se încălzi.

Majoritatea speciilor îşi aleg parteneri pentru întreaga viaţă,intrând (alături de delfini) în categoria animalelor monogame. An de an,în perioada împerecherii,când revin pe uscat,cuplurile de pinguini se recunosc după sunetele scoase.

Fairy sunt cei mai scunzi 

Unii dintre cei mai mici pinguini ce se găsesc pe coastele din Noua Zeelandă şi Australia de sud,aceştia sunt de culoare gri-albastrui şi au burta albă. Sunt renumiţi pentru construirea cuiburilor pe sub plante stufoase sau în scorburile rocilor.

Adelie,cei mai răspândiţi în Antarctica

Trăiesc pe întreaga coastă a Antarcticii,dar şi pe insulelele vecine. Ca înălţime,pinguinii Adelie ajung la 30-50 cm şi au o greutate de 4,5 kg. O mare parte a ciocului roşu le este acoperit de pene lungi şi pot fi recunoscuţi după conturul alb al ochilor. Se hrănesc cu peşte,dar spre deosebire de alţii,aceştia mănâncă şi zăpadă. Cuiburile şi le fac din pietre.

Imperialii rezistă la temperaturi foarte mici

Cei mai mari şi mai înalţi pinguini sunt cei imperiali. O pasăre ajunsă la maturitate poate cântări şi 35 kg,iar ca înalţime,1 m sau 1,30 m. Au burţile albe,însă  spre gât,capătă o frumoasă nuanţă de galben pal. Faţă de alte specii,pinguinii imperiali pot trăi şi se pot reproduce şi în medii cu adevărat geroase. În apă ating o viteză de 9 km/h.

Ştiai că…

...unele femele îşi aleg un partener considerat un bun tată,dar se împerechează cu un alt mascul,cu gene mai bune?

...dacă se întâmplă ca o femelă să-şi piardă un pui,aceasta va încerca să fure un altul,de la altă femelă. De  fiecare dată însă,restul femelelor sar în ajutorul mamei atacate?

...pinguinii regali şi cei imperiali nu-şi fac niciodată cuiburi şi-şi depun oul direct pe pământ?