Folosirea aragazului prezintă, de fapt, un pericol pentru sănătate? Ce spun specialiștii

Știrile recente anunță că încălzirea la aragaz este dăunătoare pentru sănătate. Ce spun studiile despre această metodă de gătit, dar și care sunt soluțiile pe care ar trebui să le luăm în calcul?

image

Potrivit unui studiu realizat de „Reveal Marketing Research‟, 43% dintre români declară că gătesc zilnic sau aproape zilnic, iar datele arată că mâncarea gătită este importantă atât pentru adulți, cât și pentru copii. 

Desigur, printre metodele ce pot fi folosite la gătit se numără: gătitul la aragaz, pe plita electrică, pe grătar sau fără preparare termică. Dar care metodă este bună pentru sănătate? 

Citește și: Greșeli pe care le faci când gătești 

Cert este că un raport recent, citat de „Greenpeace România‟, anunță că aragazul cu gaz metan se taie de pe lista metodelor sănătoase pentru gătit, deoarece conduce la poluarea locuinței cu dioxid de carbon peste limitele impuse la nivelului UE. Ce spun specialiștii despre asta? 

Încălzirea cu aragaz poate provoca dureri de cap, amețeli sau astm  

Potrivit profesorului de ecologie și biologie de la Universitatea din California, Irvine, Steve Allison, citat de publicația „Best Life‟: „Chiar și atunci când aragazul este oprit, acesta poate elibera poluanți în aer. Cei mai mari vinovați sunt substanțele chimice, precum benzenul - un puternic cancerigen și metanul - un puternic gaz cu efect de seră‟. 

Vezi și: Tu știi când grătarul devine toxic pentru organism? 

Medicul Randa Jaafar subliniază că expunerea la aceste noxe poate provoca, în timp, astm și inclusiv cancer. „Dioxidul de azot (NO2) poate provoca probleme respiratorii, precum bronșită sau astm și chiar cancer pulmonar‟. „Expunerea pe termen lung la NO2 poate duce, de asemenea, la scăderea funcției pulmonare și la creșterea susceptibilității la infecții respiratorii‟, completează medicul. 

Un alt efect al folosirii aragazului este expunerea la monoxidul de carbon (CO), care, potrivit specialistului, poate provoca dureri de cap, amețeli, slăbiciune și greață. 

Ce soluții avem? 

Specialiștii spun că ventilația adecvată reduce potențialele riscuri pentru sănătate. Când gătești, asigură-te că încăperea este bine aerisită și lasă un geam deschis sau folosește un ventilator. La fel de important este să ai în locuință un detector de monoxid de carbon. Pentru siguranța ta și a celor din jur, o altă soluție este să înlocuiești această metodă de gătit cu folosirea plitei electrice.

Sursă foto: Shutterstock  



Recente

Idei practice pentru renovarea bucătăriei   spații mici, rezultate mari jpg
Rulada braziliana  Sursa foto shutterstock 192814724 jpg
Cum sa iti pastrezi parul hidratat iarna aceasta jpg
Cum să faci față petelelor dificile de pe plita pe gaz jpg
Rulouri de vinete cu alune  Sursa foto shutterstock 2418362253 jpg
femeie atragatoare tinuta iarna 789305 jpg
Rulada cu gem de capsuni  Sursa foto shutterstock 2387304579 jpg
Salata de vinete  Sursa foto shutterstock 300480098 jpg
Tort festiv alune de padure  Sursa foto shutterstock 2233352429 jpg
OUTFIT 625 1544 62 132 10 size large c v 1 compressed JPG
portrait beautiful woman jpg
e120a11231976f9c92c028516f0f81167b jpg
Tocanita de cartof dulce  Sursa foto shutterstock 2370838917 jpg
Menopauza ÔÇô un subiect prea put╠ªin discutat i╠én Roma╠énia jpg
CLICKPENTRUFEMEI wojtek mich ZGj0 IjgXdo unsplash jpg
Chifle cu gem de caise, Sursa foto shutterstock 2390464819 jpg
Imagine1 (1) jpg
ochelari de soare (8) jpg
Chiftelute de peste  Sursa foto shutterstock 1512309131 jpg
Painici sau conchas mexicane  Sursa foto shutterstock 1063093535 jpg