Folosirea aragazului prezintă, de fapt, un pericol pentru sănătate? Ce spun specialiștii
Știrile recente anunță că încălzirea la aragaz este dăunătoare pentru sănătate. Ce spun studiile despre această metodă de gătit, dar și care sunt soluțiile pe care ar trebui să le luăm în calcul?
Potrivit unui studiu realizat de „Reveal Marketing Research‟, 43% dintre români declară că gătesc zilnic sau aproape zilnic, iar datele arată că mâncarea gătită este importantă atât pentru adulți, cât și pentru copii.
Desigur, printre metodele ce pot fi folosite la gătit se numără: gătitul la aragaz, pe plita electrică, pe grătar sau fără preparare termică. Dar care metodă este bună pentru sănătate?
Citește și: Greșeli pe care le faci când gătești
Cert este că un raport recent, citat de „Greenpeace România‟, anunță că aragazul cu gaz metan se taie de pe lista metodelor sănătoase pentru gătit, deoarece conduce la poluarea locuinței cu dioxid de carbon peste limitele impuse la nivelului UE. Ce spun specialiștii despre asta?
Încălzirea cu aragaz poate provoca dureri de cap, amețeli sau astm
Potrivit profesorului de ecologie și biologie de la Universitatea din California, Irvine, Steve Allison, citat de publicația „Best Life‟: „Chiar și atunci când aragazul este oprit, acesta poate elibera poluanți în aer. Cei mai mari vinovați sunt substanțele chimice, precum benzenul - un puternic cancerigen și metanul - un puternic gaz cu efect de seră‟.
Vezi și: Tu știi când grătarul devine toxic pentru organism?
Medicul Randa Jaafar subliniază că expunerea la aceste noxe poate provoca, în timp, astm și inclusiv cancer. „Dioxidul de azot (NO2) poate provoca probleme respiratorii, precum bronșită sau astm și chiar cancer pulmonar‟. „Expunerea pe termen lung la NO2 poate duce, de asemenea, la scăderea funcției pulmonare și la creșterea susceptibilității la infecții respiratorii‟, completează medicul.
Un alt efect al folosirii aragazului este expunerea la monoxidul de carbon (CO), care, potrivit specialistului, poate provoca dureri de cap, amețeli, slăbiciune și greață.
Ce soluții avem?
Specialiștii spun că ventilația adecvată reduce potențialele riscuri pentru sănătate. Când gătești, asigură-te că încăperea este bine aerisită și lasă un geam deschis sau folosește un ventilator. La fel de important este să ai în locuință un detector de monoxid de carbon. Pentru siguranța ta și a celor din jur, o altă soluție este să înlocuiești această metodă de gătit cu folosirea plitei electrice.
Sursă foto: Shutterstock