Gladiolele, flori elegante şi pline de culoare

Dacă mergeţi în aceste zile la piaţă, veţi observa printre ghivece cu zambile, buchete de lalele şi narcise, răsaduri de panseluţe şi ghivece cu primule, nişte bulbi turtiţi, galbeni. Sunt bulbii de gladiole. Aceştia pot fi şi bruni şi roz şi pot avea formă globulară.
Gladiolele sunt plante perene,erbacee care ajung la înălţime de 150 cm. Tulpina sa este dreaptă,neramificată,frunze sunt lungi,iar florile mari,pot avea o mulţime de culori,de la alb şi galben,la roşu,roz sau violet.
Cum se cultivă gladiolele
Se înmulţesc prin bulbi care se plantează primăvara după trecerea perioadelor de îngheţ,la adâncimi de 10 cm-12 cm,bulbii mari sau 5-6 cm,bulbii mici care nu vor înflori în primul an. Se recomandă ca distanţa dintre plante să fie 20-30 cm.
Se pot planta din martie până în iunie şi chiar se recomandă plantarea în mai multe etape astfel încât să aveţi grădina plină de flori cât mai mult timp. Nu uitaţi să udaţi la intervale scurte astfel încât pământul să nu se usuce prea tare.
Gladiola preferă zonele însorite,cu sol reavăn,bine drenat,cu pH între 6,5-7. Frunzele nu se taie după uscarea florilor ci se lasă pentru că astfel se asigură vigoarea bulbilor. Aceştia se scot din pământ toamna şi se ţin în locuri uscate şi bine aerisite,feriţi de umezeală şi ger. Dacă iarna nu e foarte friguroasă,bulbii se pot lăsa în pământ,dar trebuie acoperiţi cu paie şi frunze.