Gladiolele simbolizează victoria

1 74238 original jpg jpeg

Sunt flori care-ţi înfrumuseţează grădina, până la începutul toamnei. Bulbii gladiolelor, pe vremuri, erau purtaţi la gât, în războaie, pe post de amulete. De aceea, florile erau considerate plantele victoriei. Se cresc uşor şi sunt disponibile într-o gamă foarte variată de culori, singura nuanţă care lipseşte fiind albastrul.

Cum plantezi bulbii

Specialiştii în horticultură spun că florile îşi menţin coloritul o perioadă cât mai îndelungată dacă bulbii se plantează în locuri însorite şi în soluri permeabile şi nisipoase. Momentul ideal este mijlocul lunii mai şi procesul se continuă la fiecare două săptămâni până la mijlocul lui iunie,pentru a avea flori cât mai multă vreme. Totodată,plantele sunt sensibile la secetă,de aceea,pentru a păstra pământul umed pe o perioadă mai lungă,pune un strat de paie sau iarbă tăiată la baza florilor.

Plantează bulbi cu mlădiţe de diferite dimensiuni în solul drenat. Alege-i pe cei care au deja tulpini mai mari de 4 cm,pentru a fi siguri că înfloresc. Dacă sădeşti bulbii care au rămas de la florile din anul anterior este indicat să faci aşezarea vlăstarilor pe rânduri. În felul acesta le vei îngriji şi le vei culege mai uşor când sezonul lor a trecut. Ai grijă ca distanţa dintre vlăstari să fie între 15-20 de cm,iar bulbii plantaţi la 10 cm sub pământ.

Păstrarea acestora

Poţi să laşi bulbii în pământ peste iarnă. Scoate-i odată cu trecerea îngheţului,curăţă-i şi lasă-i într-un loc cald,aerisit şi uscat. În această perioadă,planta va dezvolta noi bulbi,iar cei vechi se vor desprinde foarte uşor. Pune-i pe cei noi în pungi de hârtie sau material textil şi depozitează-i în locuri aerisite şi răcoroase,la o temperatura de 2-7 grade Celsius,până în primăvara următoare.

Taie florile pe răcoare

Culege plantele care au doar două sau trei flori deschise,cu un cuţit ascuţit. Fă asta doar dimineaţa sau seara,niciodată în timpul zilei. Taie florile pe diagonală şi pune-le într-o vază,pe care o laşi,câteva ore,într-un loc răcoros.

Fereşte-le de dăunători

Pentru a scădea riscurile unei infectări a plantei trebuie sa te asiguri că bulbii sunt sănătoşi de la început. De aceea,înainte de plantare verifică-i să nu fie moi şi să nu aibă paraziţi.

Dacă plantele se îngălbenesc înseamnă că au un virus. Singura modalitate prin care poţi scăpa de acesta este distrugerea bulbilor. În schimb,dacă frunzele şi florile au forme ciudate,înseamnă că plantele au fost atacate de insectele Thysanoptera. În acest caz,tratează florile cu soluţii special concepute,pe care le poţi achiziţiona din magazinele de profil.

Citeşte şi:

Florile vedetă ale toamnei

Ce semnifică florile pe care ţi le dăruieşte el

Cincila,micul tovarăş rozător

Devenit animal de companie la începutul secolului al XX-lea,cincila sau şinşila este un rozător adus din Anzii sud-americani în Europa,la mijlocul secolului trecut.

Ghemotoc cu blană fină

Cincila are capul micuţ,doi ochi mari şi negri ca ai unei veveriţe,urechiuşe medii rotunjite şi acoperite de blană în partea posterioară şi picioare asemănătoare cu cele ale cangurului. Deoarece are blana foarte deasă şi moale,este considerată animalul cu cea mai fină blană din lume.Este pretenţioasă

Deşi este un animal sociabil,are nevoie de timp pentru a se adapta. De aceea,la primul contact,nu fă mişcări bruşte şi vorbeşte-i în şoaptă. Poţi s-o cucereşti dându-i struguri,fân,frunze de ridichi,păpădie,mere,fructe uscate sau caise. Totodată,deoarece iubeşte să se odihnească în timpul zilei,cuşca ei trebuie amplasată într-un loc liniştit,deoarece poate muri din cauza unui zgomot prea puternic,şi la temperaturi mai mici de 25 de grade Celsius. Pentru a te asigura că micul prieten nu va evada,cumpără o cuşcă din tablă,nu din plastic sau lemn,deoarece cincilei îi place să roadă. Pune-i crenguţe de pomi fructiferi (măr,păr,alun) pentru ros,batoane din seminţe sau biscuiţi,dar şi jucării. O dată sau de două ori pe săptămână las-o să facă baie în nisip (un nisip special pentru baia cincilelor).