Secretele ciocolatei sănătoase. Este bogată în probiotice şi prebiotice
Ciocolata, acea plăcere vinovată care ne dă atâta bucurie, poate înceta să mai fie nesănătoasă datorită unei descoperiri recente. Un grup de oameni de știință a dezvoltat o formulă pentru a crea o ciocolată îmbogățită cu probiotice și prebiotice.

Noua formulă de ciocolată descoperită de cercetătorii promite să revoluționeze modul în care consumăm unul dintre cele mai iubite alimente, transformându-l într-un aliat pentru păstrarea sănătăţii.
Oamenii de știință au reușit să încorporeze ingrediente prebiotice precum porumbul și mierea, alături de probiotice precum Lactobacillus acidophilus La-14 și Lactobacillus rhamnosus GG, pentru a crea o ciocolată simbiotică menită să păstreze echilibrul microbiotei noastre intestinale. Spre deosebire de încercările anterioare, această nouă formulă necesită o prelucrare minimă, făcându-l ușor de preparat chiar și în condiții de casă.
Prin ce se diferenţiază prebioticele de probiotice?
Prebioticele sunt alimente care oferă elemente nutritive microbiomului intestinal, susţinând dezvoltarea bacteriilor benefice care se află deja în sistemul digestiv. Pe de altă parte, probioticele sunt organisme vii care, după ce sunt ingerate conferă beneficii pentru sănătate prin îmbunătățirea funcției digestive.
Un studiu publicat în revista „ACS Food Science & Technology” a demonstrat că probioticele adăugate la noile reţete de ciocolată pot supraviețui până la 125 de zile de depozitare și pot rezista mai mult de cinci ore în condiții similare cu cele ale stomacului uman. Aceasta înseamnă că bacteriile benefice vor ajunge vii la nivel intestinal, unde vor avea efecte pozitive asupra microbiotei noastre.
Echipa de cercetare a dezvoltat cinci formule diferite pentru a le compara proprietățile. Prima conținea ingredientele tradiționale ale ciocolatei: unt de cacao, pudră de cacao și lapte praf. Celelalte patru sunt combinații de prebiotice (porumb și miere), probiotice (Lactobacillus acidophilus La-14 sau Lactobacillus rhamnosus GG) și scorțișoară sau portocală.
Vezi și: Ciocolata Dubai a devenit faimoasă datorită ei! Secretul viralizării reţetei creată de Sarah Hamouda
S-a observat că variantele cu portocală au prezentat un pH mai scăzut (aciditate mai mare), umiditate mai mare și niveluri de proteine mai mari în comparație cu celelalte. De asemenea, cele patru ciocolate simbiotice aveau niveluri mai mari de antioxidanți şi și-au pierdut din consistență, ceea ce le-a făcut mai puțin crocante.
Din laborator în bucătărie
Este surprinzător faptul că, spre deosebire de încercările anterioare, această nouă formulă de ciocolată necesită o prelucrare minimă, ceea ce o face ușor de preparat chiar și într-o bucătărie obişnuită.
Te-ar mai putea interesa: Ciocolata de casă. Batonul copilăriei se prepară în 10 minute
Efectele pozitive și negative ale ciocolatei pot fi asociate cu anumiți compuși, unii prezenți în ingredientul său principal, iar alții în aditivi. Unul dintre elementele cheie sunt antioxidantii.
Antioxidanții se găsesc în special în ciocolata neagră. Acești compuși ne pot proteja de radicalii liberi, care au fost asociați cu o sănătate mai bună a inimii, un sistem imunitar mai puternic şi un risc mai scăzut de diabet. Pe de altă parte, zaharurile și grăsimile acestor variante pot deveni dăunătoare în cazul consumul în exces, mai ales dacă ceea ce consumăm nu este ciocolată neagră.
FOTO: Pixabay