Top 10 alimente cele mai bogate în fier

Fierul este indispensabil într-o alimentaţia echilibrată. Deşi e prezent în numeroase alimente, multe persoane suferă totuşi de anemie feriprivă. Asta, din cauză că acest mineral este greu de asimilat de organism.
Organele de vită şi de porc
Organele de vită,de porc – ficatul,rinichii,splina – sunt cele mai bogate în fier. La fel,produsele de casă pe bază de organe şi sânge animal – sângerete,de exemplu. Toate acestea conţi circa 22,8 mg/100 g produs.
Cimbrul
Este o plantă aromatică care abundă în fier:30 mg/100 g! Nu ezita s-o foloseşti ca să asezonezi carnea sau alte preaprate.
Carnea roşie
Carnea roşie conţine mai multe proteine,dar are şi o concentraţie importantă de fier. Carnea de vită oferă circa 5 mg fier/100 g – de două ori mai mult fier ca în carnea de pui sau de viţel. Dar,dacă preferi carnea de pui,dă prioritate părţilor mai închise la culoare (pulpele),care sunt mai bogate în fier.
Fructele de mare
Scoicile,fructele de mare sunt bogate în fier,acest mineral putând ajunge la 15 mg fier/100g.
Peştele gras
Tonul,sardinele,heringul,macroul,preparate la grătar,sunt o sursă excelentă de fier.
Algele
Iarba de mare,spirulina,sunt o sursă bună de fier de origine vegetală.
Leguminoasele
Lintea,năutul,fasolea roşie,mazărea,excelente şi pe post de garnituri la diverse mâncăruri,sunt şi sursă bună de fier. Conţin în medie 3 mg de fier/100 g. Pentru ca mineralul să fie asimilat mai bine în organism,consumă alimente care-ţi furnizează atât fier de origine animală cât şi de origine vegetală.
Cerealele îmbogăţite
Cerealele îmbogăţite în vitamine pot să-ţi furnizeze o parte din fierul de care ai nevoie. Consumă-le la micul dejun,cu iaurt sau lapte.
Cacao
Ciocolata neagră,cu peste 70 % conţinut de cacao,este o sursă excelentă de fier. Consumă două tablete la ora cafelei de dimineaţă sau de prânz.
Condimentele
Curry,cuminul (chimion),ghimbirul,coriandrul sunt excelente surse de fier – între 16 şi 66 mg/100 g.