Cât de des speli sticla de apă reutilizabilă? Poate fi o sursă serioasă de bacterii!
Sticla de apă reutilizabilă trebuie spălată după fiecare folosire, avertizează medicii! În caz contrar, ingerarea bacteriilor din ea te poate predispune la o serie de afecțiuni.
![image](https://cdn.adh.reperio.news/image-8/86bd50c9-5e11-4d55-98f0-e27d6b209ff5/index.jpeg?p=a%3D1%26co%3D1.05%26w%3D500%26h%3D668%26q%3D91%26r%3Dcontain%26f%3Dwebp)
Folosirea unei sticle de apă reutilizabile contribuie la diminuarea poluării mediului înconjurător cu plastic, fiind și o metodă mai economică, spre deosebire de cumpărarea constantă a unei sticle de unică folosință. Mai mult decât atât, având un astfel de recipient la îndemână, este mai ușor să te hidratezi regulat, ceea ce aduce avantaje pentru starea generală de sănătate.
Benefic pentru sănătate este și să ții cont de spălarea sticlei de apă reutilizabile! Potrivit unui studiu, un astfel de recipient poate să conțină, în medie, 20,8 m. unități formatoare de colonii de bacterii, adică cu 40.000 de ori mai mult decât microbii unui scaun de toaletă, anunță „Health Topic‟. Deși pare a fi greu de crezut, acest lucru poate fi posibil, deoarece la fiecare consum de apă, bacteriile din sticlă se transferă în gură, apoi se multiplică în recipient:
„Orice obiect reutilizabil este predispus la acumulări de murdărie, praf și resturi. În consecință, la bacterii. Acest lucru este exacerbat de faptul că sticlele de apă reprezintă un mediu ideal pentru multiplicarea bacteriilor, deoarece sunt umede‟, avertizează medicul de familie Suhail Hussain, iar doctorul Donald Grant punctează:
„Mai mult, când depozitezi sticla într-o geantă de sport, de exemplu, bacteriile de pe geantă se pot transfera în ea, la fel și bacteriile de pe mâini. Dacă sticla ta are capac, doar dacă îl desfaci sau îl răsucești cu degetele, bacteriile preluate prin atingerea altor obiecte sau suprafețe se transferă în sticlă.‟
Ce bacterii se pot afla în sticlele de apă reutilzabile?
Specialiștii în sănătate enumeră câteva bacterii care se pot transfera în sticla de apă reutilizabilă. Mai exact, acest obiect poate fi colonizat de E.coli, o cauză comună a infecțiilor urinare și intestinale, de organismele gram-negative, care pot duce la infecții ale tractului urogenital sau la pneumonie și de mucegai, care provoacă simptome de alergie, respectiv: secreții nazale, strănut, ochi roșii și mâncărimi. De asemenea, în sticlă se pot transfera bacterii, precum: streptococ și stafilococ.
Citește și acest articol: Ce simptome dă boala streptococică la copii și cât de periculoasă este?
Vezi și acest articol: Ce este bine să știi despre stafilococul auriu
Cât de des trebuie spălată sticla de apă reutilizabilă?
Pentru a minimiza riscul de îmbolnăvire, ideal este să cureți sticla după fiecare utilizare cu apă fierbinte și detergent pentru spălarea vaselor. Tot ce trebuie să faci este să le pui în sticlă, să lași la înmuiat, apoi să clătești sticla cu apă curată. Curăță, de asemenea, cu o perie capacele și zona de închidere a sticlei. Dacă nu ai mai spălat sticla de apă reutilizabilă până acum, pune în ea 1 parte oțet și 1 parte apă, lasă soluția să acționeze peste noapte, clătește și las-o la uscat.
Sursă foto: Shutterstock