Cât de periculos poate fi să iei medicamente pentru alergie în fiecare zi

Dacă ai o alergie, probabil ești tentat să iei zilnic antihistaminice. Oricât de rapid ar ameliora manifestările, este important să respecți un program de tratament. În caz contrar, riști să te confrunți cu aceste probleme! 

image

Antihistaminicele, cunoscute și sub denumirile de antagoniști ai receptorilor H1 sau blocante H1, sunt medicamente care ajută la ameliorarea alergiilor, prin blocarea histaminei, o substanță chimică pe care sistemul imunitar o eliberează când organismul ia contact cu alergeni, precum: polen sau păr de animale. 

Aceste medicamente te ajută cu succes să ții sub control simptomele alergiei, precum: congestie nazală, lăcrimarea ochilor și strănut, însă nu înseamnă că sunt lipsite de riscuri. Folosirea antihistaminicelor pe termen lung poate duce la următoarele riscuri: 

Citește și: Cum poți fi alergic la propriul copil. O femeie a descoperit primele semne încă din sarcină 

  1. Congestie de rebound: Este un fenomen care apare când o persoană utilizează pe termen lung (mai mult de 3 zile) sprayuri nazale. Astfel, cu cât o persoană prelungește perioada administrării, cu atât va dezvolta toleranță la tratament, iar simptomele se vor agrava. Pentru a evita acest lucru, limitează cantitatea de spray nazal pe car o folosești și discută cu medicul tău despre cât de des trebuie să folosești tratamentul. De asemenea, evită produsele care conțin oximetazolină, deoarece favorizează apariția acestui fenomen. În schimb, poți folosi spray-uri cu corticosteroizi nazali, care sunt sigure de utilizat zilnic. 
  2. Constipație: Antihistaminicele pot usca tractul gastro-intestinal, ceea ce provoacă constipație. Pentru a o evita, asigură-te că bei mai multă apă decât de obicei pe parcursul zilei, iar dacă intestinul tău este deja sensibil, folosește un spray nazal sigur, recomandat de medic sau farmacist. 
  3. Gât uscat: Administrarea antihistaminicelor pe termen lung poate usca gâtul, nasul sau gura. Inclusiv ar putea provoca uscăciune vaginală, în special în rândul femeilor sensibile. Predispuse la acest efect sunt adulții de peste 65 de ani și femeile aflate la postmenopauză. 
  4. Risc de supradozaj: Când observi o ușoară ameliorare, poți fi tentat să mărești doza, ceea ce crește riscul supradozajului. Dacă vei lua mai mult decât doza standard, există riscul apariției efectelor secundare, precum: gândire dezorientată, aritmie și amețeli. 
  5. Schimbări de dispoziție: Clinica Cleverland spune că persoanele care urmează un tratament cu antihistaminice pe termen lung se pot confrunta cu schimbări de dispoziție, în special cu anxietate și depresie. Așadar, discută cu medicul despre orice schimbare pe care o observi! 

Sursă foto: Shutterstock  



Recente

slabit jpg
detergent de spalat rufe jpg
fasole alba uscata jpg
Supa rece de legume, Sursa foto shutterstock 668899363 jpg
Cafea sau ceai  Sursa foto shutterstock 2195838791 jpg
imbatranirea prematura este accelerata de felul in care bei apa jpg
Prajitura cu scortisoara  Sursa foto shutterstock 1038045298 jpg
Lasagna cu spanac  Sursa foto shutterstock 362034866 jpg
Exercitii Pilates care iti subtiaza talia  Sursa foto shutterstock 610194995 jpg
ulei de masline jpg
Poza de cover  Care sunt principalele aspecte intalnite la copiii cu tulburare de spectru autist  Iata ce trebuie sa cunosti despre acestea! Copil cu TSA, terapeut, cabinet jpg
gradinarit  jpg
Gogosi cu mas si scortisoara  Sursa foto shutterstock 318892187 jpg
Felul in care dormi conteaza jpg
Ce provoaca manacarimi ale pielii  Sursa foto shutterstock 1169648437 jpg
Placinta cu spanac si branza  Sursa foto shutterstock 1074532910 jpg
pisică albă  foto   Shutterstock jpg
Briose cu mere  sursa foto shutterstock 1468526849 jpg
bicicleta, sala de fitness jpg
polipii pe colon jpg