Ce simptome are cancerul la sân. Semne pe care să nu le neglijezi
Dacă este descoperit în fază incipientă, cancerul de sân poate fi vindecat în proporţie de peste 90%. De aceea, investigaţiile medicale pentru depistarea acestei boli ar trebui să fie o rutină pentru orice femeie. Fii atentă şi la unele modificări care ar putea semnala existenţa bolii!
Unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la femei este cel de sâni, aproape 10.000 de românce fiind depistate anual cu această afecţiune. Statisticile arată că 1 din 8 femei va face cancer mamar la un moment dat în viaţă. De aceea, controalele periodice ale sânilor trebuie începute cât mai devreme, fiind esenţiale la femeile care au rude (mamă, soră, mătuşă) cu această boală.
Cancerul mamar se formează în ţesuturile sânului, cel mai adesea în ducte sau în lobuli. Există mai multe tipuri de astfel de boală.
Cancerul mamar neinvaziv include carcinomul lobular in situ şi carcinomul ductal in situ.
Cancerul mamar invaziv cuprinde ţesuturile din jurul canalelor de lactaţie. Cea mai frecventă formă este cancerul mamar ductal invaziv, care apare la celulele care căptuşesc ductele. Mai există şi cancerul mamar lobular invaziv, ce se dezvoltă la nivelul lobulilor care formează glanda mamară.
Cancerul mamar inflamator, o formă rară şi agresivă, duce la înroşirea şi umflarea sânului. Progresează repede, fiind dificil de tratat. Boala Paget, o altă formă rară de cancer mamar, se manifestă printr-o leziune la nivelul mamelonului care nu mai trece.
De ce apare
Frecvenţa cancerului mamar este mai mare după 50 de ani. Mutaţiile genetice, transmise de la o generaţie la alta sau dobândite (prin expunerea la radiaţii sau la anumite produse chimice toxice) sunt, de asemenea, implicate în apariţia bolii. Un exemplu în acest sens sunt modificările genelor BRCA1 şi BRCA2, care duc la apariţia cancerului de sân şi de ovare. Femeile care sunt purtătoare ale acestor mutaţii au un risc mare de a face boala. Dacă rudele apropiate (mamă, soră) au avut cancer mamar, există o probabilitate mai mare de a face această afecţiune, ceea ce înseamnă că sunt esenţiale controalele de rutină.
Potrivit specialiştilor, probabilitatea de apariţie a bolii creşte la femeile la care expunerea la estrogen a fost mai mare (apariţia timpurie a menstruaţiei şi instalarea târzie a menopauzei, lipsa naşterilor sau naşterile târzii). Şi obezitatea este un factor de risc, întrucât determină producerea unei cantităţi mai mari de estrogen. Consumul de alcool, fumatul, terapia de substituţie hormonală administrată la menopauză şi diagnosticul anterior de cancer mamar sunt, la rândul lor, pe lista factorilor incriminaţi.
Nu neglija modificările sânilor!
Orice modificare la nivelul sânilor trebuie investigată. Mergi la medic dacă apar: noduli palpabili nedureroşi cu suprafaţa neregulată, creşterea asimetrică a consistenţei sânului, retracţia mamelonului sau a unei porţiuni de la acest nivel, deformarea unui sân, roşeaţă, ulceraţie, aspect de coajă de portocală, iritaţiile din jurul mamelonului, denivelările de pe suprafaţa sânului, secreţiile mamelonare. De cele mai multe ori, cancerul de sân evoluează fără durere. Alteori, simptomele bolii pot lipsi.
Foto: Shutterstock