Ce trebuie să cumpere naşii la botez şi la tăierea moţului - sfaturi de care trebuie să ţii cont

Tăierea moţului este un obicei care se ţine în aproape toate colţurile ţării, în special în Muntenia, Oltenia, însă este un obicei care nu are legătură cu creştinismul, ci este doar un moment de bucurie pentru toţi membrii familie, care se reunesc pentru a sărbători primul an de viaţă al micuţului.
Tăierea moţului este un ritual ce presupune tăierea unei şuviţe de păr de către naşi, iar apoi are loc o petrecere la care i-au parte prietenii şi familia.
Odată cu aniversarea primului an de viaţă al unui copil, naşii trebuie să se pregătească pentru acest eveniment.


Botezul, la ortodocşi şi la romano-catolici
Mai exact, aceştia trebuie să cumpere un set complet de haine noi pe care copilul le va purta la tăierea moţului, dar şi un dar, în funcţie, evident, de bugetul fiecăruia.
De asemenea, naşii trebuie să cumpere tava de pe care copilul va alege trei obiecte despre care se spune că îi vor defini personalitate.
Tăierea moţului este un eveniment care se sărbătoreşte după ce copilul împlineşte un an. De asemenea, în unele regiuni se spune că moţul este tăiat între vârsta de un an şi trei ani, dar nu mai târziu de trei ani. Alţii, în schimb, spun că moţul se taie la o vârstă cum ar fi un an, trei ani şi chiar cinci.
De asemenea, naşii trebuie să ştie că pe tavă se pun câteva obiecte, între care carte/caiet, pix/stilou, bancnote ori monede, bijuterii, verighetă, oglindă, pieptene, icoană, ruj ori alte cosmetice, obiecte muzicale sau, mai nou, chei de maşină, chei de casă, telefane, seringă, şurubelniţe ori alte unelte. Este recomandat, însă, să fie puse pe tavă opt-zece obiecte.