Atenţie la alimentele care îţi dau migrene fără să ştii! Elimină aceşti factori declanşatori!

Odată ce cunoşti factorii declanşatori ai migrenelor, ai şanse mari să te confrunţi mai rar cu această problemă de sănătate care îţi afectează calitatea vieţii. Află care sunt alimentele ce dau dureri de cap şi evită-le pe cât posibil!

image

Nu doar vinul, berea sau cofeina pot duce la apariţia migrenelor. Potrivit neurologului american David Buchholz de la Univseritatea Johns Hopkins, autoru cărţii „Heal Your Headache, citată de Yourtango, există şi alți factori declanșatori ai durerilo mai puțin cunoscuți. Sfatul medicului este să eviţi alimentele care declanșează migrene timp de două lun, apoi să le reintroduci treptat, pe rând, pentru a afla ce te afectează.

Bananele şi avocado

Aceste două alimente nu par să creeze probleme de sănătate şi este ciudat să le incluzi pe o listă de alimente de evitat, dar pot provoca migrene unora. Nu le consuma mai ales dacă sunt prea coapte, deoarece atunci crește nivelul lor de tiramină, un declanșator tipic al durerii. Tiramina se găsește în anumite alimente şi poate provoca eliberarea de norepinefrină. Acest neurotransmițător duce la constricția vaselor de sânge și la dilatarea ulterioară, despre care se crede că este un mecanism al atacurilor de migrenă.

Te-ar mai putea interesa: 8 tipuri de durere de cap

Toate cele care au monoglutamat de sodiu

Monoglutamatul de sodiu este un aditiv alimentar care poate fi un declanșator al migrenelor pe lângă alte reacții adverse neplăcute pe care le poate da. Este adăugat în mâncarea chinezească, dar îl poți găsi şi pe etichetele multor alimente din comerţ, cum ar fi supele instant, chipsurile, inclusiv sub denumirea de glutamat monosodic, E621 sau MSG, pentru că este cel mai folosit potenţiator de arome. Este considerat sigur de către agenţia medicală FDA (Food and Drug Administration), dar numai o doză de sub un gram pe zi.

Un studiu din 2024 a arătat că la unele persoane migrenele au fost declanşate de alimentele care conţin monoglutamat de sodiu. S-a observat şi efectul placebo, în care oamenii prezintă dureri de cap după ce consumă alimente despre care cred că au potenţiator de arome.

Vezi şi: Băutura care te scapă instantaneu de migrene

Carnea procesată

Migrenele pot fi date și de cărnuri care sunt procesate şi conţin nitrați, cum ar fi mezelurile, ca salamul. Un studiu a arătat că nitritul de sodiu a provocat dureri de cap la majoritatea participanţilor la cercetare care l-au consumat. Oxidul nitric poate declanșa migrene prin dilatarea vaselor de sânge din creier, activând sistemul trigeminovascular, implicat în migrene.

Ce alte alimente pot da migrene

- roşiile şi sosul de tomate,

- ceapa crudă,

- băuturile cu îndulcitor aspartam,

- citricele,

- pâinea proaspătă.

FOTO: Shutterstock