Atenţie la căpuşe! Când să apelezi la medic şi ce simptome ar trebui să te alarmeze?

Nu toate căpușele sunt periculoase, dar unele pot transmite boli, ca Lyme, care dă complicaţii grave. Află cum să previi o posibilă infectare şi ce simptome să urmăreşti pentru a te proteja pe tine şi pe cei dragi!

image

Muşcăturile de căpușe pot fi greu de prevenit în sezonul cald, dar poţi lua măsuri de precauție pentru a reduce riscurile. Căpușa este o insectă cu opt picioare, mică, din aceeași familie cu păianjenii. Are nevoie de sânge pentru a-și finaliza ciclul de viață. Culorile ei variază de la maroniu la maroniu-roșcat și negru. Pe măsură ce consumă mai mult sânge, se măreşte.

De la aproximativ 0,5–3,0 milimetri lungime pot atinge şi 11 mm după hrănire cu ajutorul gazdei timp de câteva zile. Atunci se umflă și poate avea o culoare verzui-albastru. Unele boli transmise de căpușe pot avea complicații, așa că ar trebui să eviţi mușcăturile de căpușe cât este posibil.

Ce boli pot să transmită căpușele?

Odată ce ai descoperit o căpuşă ataşată de pielea ta, cel mai bine ar fi să mergi la un cabinet medical de urgenţă pentru a fi îndepărtată fără riscul de a fi ruptă, ceea ce creşte probabilitatea unui infectări.

Odată ce căpuşa este scoasă, în funcţie de mărimea ei, se face o estimare a timpului în care a stat ataşată şi se recomandă un tratamentul profilactic pe bază de antibiotice. În acest mod, eviţi bolile transmise de obicei de căpuşe, ca Lyme, babesioză, encefalită, tularemie, anaplasmoză, febră recurentă provocată de bacteria Borrelia.

image

Te-ar mai putea interesa: Persoanele cu această grupă sanguină sunt predispuse la muşcăturile de căpuşe

Aşa previi bolile provocate de căpuşe!

Sunt mai multe tipuri de căpușe și nu toate mușcă. De obicei, trăiesc în iarbă, arbuşti, copaci, în curţi. Nu zboară și nu sar. Se aşază pe frunze sau în tufișuri pentru a se putea căţăra pe animalele sau persoanele care trec pe lângă ele. Devin active din luna aprilie până în septembrie, când vremea este caldă.

Spre deosebire de alte insecte, căpușele rămân atașate de piele timp de câteva zile. În timpul muşcăturii, elimină o substanţă anesteziantă, de aceea gazda nu simte nimic. Majoritatea oamenilor o observă după ce se prinde sau dacă se iveşte o erupție pe piele.

Pentru a preveni muşcăturile de căpuşe, evită zonele în care trăiesc acestea sau ia măsuri de precauţie:  poartă pantofi închişi, cămaşă sau bluză cu mâneci lungi, pantaloni deschişi la culoare, lungi și pliaţi în șosete în partea de jos. De asemenea, este indicat să-ţi prinzi părul lung, să eviţi să stai pe iarbă.

Citeşte şi: Muşcături de insecte. Iată cum să le deosebeşti între ele

Înainte de a intra într-o zonă în care pot fi prezente căpușe, aplică pe piele și îmbrăcăminte spray repelent contra căpuşelor. Odată revenit acasă, verifică bine hainele şi pielea pentru a îndepărta căpuşele. Verifică întotdeauna: părul, urechile (inclusiv în spatele acestora), axilele, buricul, talia, spatele genunchilor, zona inghinală, picioarele, pliurile pielii.

Atenţie!

Există şi aşa-zise leacuri băbeşti pentru muşcătura de căpuşă, precum aplicarea de alcool sanitar, acetonă, vaselină, gheaţă, dar medicii avertizează, însă, că acestea nu funcţionează.

Când să consulți medicul?

Ar trebui să ceri sfatul medicului dacă ai simptome de infecție după o mușcătură de căpușă. Potrivit Medicalnewstoday, aceste simptome pot fi: febră, oboseală inexplicabilă, dureri articulare, musculare sau/și de cap, erupţie pe piele în formă circulară (vezi video), asemănătoare unui ochi, gât înțepenit, paralizie facială.

Tratamentul bolilor transmise de căpușe implică de obicei medicamente antibiotice.

Info

De obicei, durează mai mult de 24 de ore pentru ca o persoană să se îmbolnăvească de o boală transmisă de căpușe, conform Healthline. Deci, cu cât puteți identifica și elimina mai repede o căpușă, cu atât mai bine.

FOTO: Pixabay, ShutterstockRecente

Ciuperci sote cu spanac Sursa foto shutterstock 1239687739 jpg
hidroponie jpg
Ce cauzeaza sangerarile reduse dupa menopauza sursa foto shutterstock 1268799562 jpg
Rulada cu nuci si scortisoara Sursa foto shutterstock 1679665513 jpg
slabit jpg
detergent de spalat rufe jpg
fasole alba uscata jpg
Supa rece de legume, Sursa foto shutterstock 668899363 jpg
Cafea sau ceai Sursa foto shutterstock 2195838791 jpg
imbatranirea prematura este accelerata de felul in care bei apa jpg
Prajitura cu scortisoara Sursa foto shutterstock 1038045298 jpg
Lasagna cu spanac Sursa foto shutterstock 362034866 jpg
Exercitii Pilates care iti subtiaza talia Sursa foto shutterstock 610194995 jpg
ulei de masline jpg
Poza de cover Care sunt principalele aspecte intalnite la copiii cu tulburare de spectru autist Iata ce trebuie sa cunosti despre acestea! Copil cu TSA, terapeut, cabinet jpg
gradinarit jpg
Gogosi cu mas si scortisoara Sursa foto shutterstock 318892187 jpg
Felul in care dormi conteaza jpg
Ce provoaca manacarimi ale pielii Sursa foto shutterstock 1169648437 jpg
Placinta cu spanac si branza Sursa foto shutterstock 1074532910 jpg