Ce provoacă sângerările reduse după menopauză? Cele mai frecvente 3 motive

Sângerările apărute după instalarea menopauzei nu pot să nu te îngrijoreze. Vezi când este necesar să te programezi la un medic specialist şi care sunt cauzele lor!

image

Menopauza se instalează la un an de la ultima menstruație, de aceea orice sângerare apărută după aceea îngrijorează, chiar dacă poate fi doar sub forma unor simple pete. Sunt multe cauze ale sângerărilor în menopauză și, deși se pot întâmpla oricui și sune destul de obişnuite, merită întotdeauna să consulți un medic în legătură cu acestea.

Când să-ţi faci griji din cauza sângerărilor în menopauză?

Ar trebui să mergi la medic imediat ce observi sângerări după un an sau mai mult de la ultima menstruaţie, îndeosebi dacă persistă sau sunt însoţite de durere pelvină, secreții vaginale sau sângerare în timpul sau după actul sexual. Aşa indică medicul obstetrician Ashfaq Khan, citat de Woman and Home. Programează la medicul ginecolog şi dacă observi pete de sânge sau sângerări persistente ori recurente, menstruaţii abundente sau dureroase după vârsta de 40 de ani, sângerări însoţite de cheaguri, dureri pelvine intense sau disconfort, oboseală, scădere în greutate inexplicabile.

Te-ar mai putea interesa: Dezechilibru hormonal premenopauză. 7 semne că suferi de aşa ceva

Principalele 3 cauze ale sângerărilor după instalarea menopauzei

Modificările hormonale

La menopauză, ovarele produc mai puțin estrogen, dar modificările hormonale sunt încă posibile și pot provoca sângerări uşoare. Fluctuațiile hormonale pot apărea din cauza unor factori ca stresul, anumite medicamente sau afecțiunile medicale adiacente. La fel ca în ciclul menstrual de dinainte de menopauză, nivelurile ridicate de cortizol și afecțiunile de sănătate ca depresia, anxietatea, insomnia, pot afecta hormonii după menopauză.

Infecțiile

Printre alte cauze comune ale sângerărilor după menopauză se află şi infecțiile, precum candida, infecțiile bacteriene sau bolile cu transmitere sexuală. Dacă rămân netratate, pot fi mai greu de tratat sau dau complicaţii. Majoritatea infecțiilor pot fi tratate acasă cu creme topice sau antibiotice, la recomandarea medicului specialist.

Vezi şi: Care e cauza sângerărilor între menstruaţii?

Anumite anomalii

Sângerările după instalarea menopauzei pot cauzate şi de probleme mai grave, de aceea ar fi bine să mergi la medic. Este vorba despre polipii uterini sau cervicali, hiperplazia endometrială (îngroșarea mucoasei uterine), un cancer uterin sau de col uterin.

Pentru a le exclude, medicul ginecolog poate face un examen fizic, poate recomanda analize de sânge sau poate face o ecografie sau o biopsie. Astfel, va putea determina cauzele și stabili un plan de tratament. Cu cât depistezi mai rapid cauzele, cu atât mai uşor va fi să tratezi o eventuală afecţiune gravă.

FOTO: Shutterstock



Recente

pyjamas jpg
Exercitii de Pilates la perete  Sursa foto shutterstock 2439190907 jpg
Omleta cu spanac si fasole verde  Sursa foto shutterstock 1305046762 jpg
toaletă  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 528917929 jpg
Rulada cu crema de vanilie si mandarine  Sursa foto shutterstock 2373229325 jpg
shutterstock 383146987 jpg
Patrick Swayze  foto   Shutterstock jpg
Budinca de fasole verde  Sursa foto shutterstock 1245157390 jpg
roșcată  Shutterstock jpg
Aliment previne imbatranirea prematura  Sursa foto shutterstock 141481627 jpg
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
cadouri de lux craciun jpg
shutterstock 2300611293 jpg
Tendinte in manichiura 2025  Sursa foto shutterstock 2558099953 jpg
shutterstock 2346313049 jpg
Cartofi crocanti  Sursa foto shutterstock 1913264548 jpg
Adolescent stand la birou 2278849883 jpg
okmagazine ro tv smart samsung  jpg
Strudel cu mere  Sursa foto shutterstock 739280095 jpg