Menopauza poate provoca pierderea gustului şi mirosului? Simptome neobişnuite

Menopauza poate provoca pierderea gustului și mirosului? Dacă ai experimentat acest simptom și te întrebi despre ce este vorba, nu ești singura. Chiar dacă asociem această modificare cu gripa sau Covid-19, menopauza poate da un astfel de simptom neobişnuit, alături de altele asemenănătoare.

image

O schimbare majoră în viaţa unei femei, etapa menopauzei poate provoca pierderea gustului și a mirosului. Conform Woman&Home, nivelul de hormon estrogen este legat de secreţia de salivă, iar când nivelurile hormonale scad, îţi poţi găsi gura mai uscată, deoarece saliva este importantă pentru stimularea papilelor gustative.

Multe femei sunt surprinse în timpul menopauzei nu doar de modificările de gust și miros. Există multe alte simptome care pot să nu fie la fel cunoscute precum bufeurile, tulburările de somn, îngrăşarea, anxietatea.

Coşmarurile

Din cauza schimbării hormonale din această perioadă, menopauza ne afectează ciclurile de somn. Insomnia și incapacitatea de a adormi rapid sunt simptome binecunoscute, dar multe femei aflate la menopauză au observat că au și schimbări în ceea ce priveşte visele.

Sammy Margo, un kinetoterapeut specializat în somn, a explicat că scăderea estrogenului și a progesteronului poate duce la o creștere a somnului REM: „În timpul acestui ciclu de somn, vei fi mai aproape de trezire, ceea ce va face să ai vise mai vii, să visezi în culori. Vei reţine visele în detaliu şi ţi se vor părea reale. Vei experimenta o gamă largă de senzații”. Uneori, aceste vise pot să devină inconfortabile sau pot fi coşmaruri.

Gura uscată

Un simptom despre care nu se vorbeşte atât de mult este așa-numita „gură de menopauză”, o schimbare incomodă care se poate întâmpla când nu ai îndeajuns de multă salivă, iar gura devine uscată.

Vezi și: Simptome ale menopauzei pe care trebuie să le cunoști. Ceața mentală, unul dintre ele

Specialista în sănătatea femeilor, medicul Sarah Jenkins susţine că această senzație ciudată este destul de frecventă: „Multe femei au şi sindromul de arsură a limbii ca simptom al menopauzei. Ne facem griji că avem deficit de vitamina B12 sau acid folic, sau ne îngrijorăm că limba a devenit brusc dureroasă”. Aceste neplăceri se pot datora scăderii estrogenului. Ce poţi face în acest caz? Ai grijă că te hidratezi bine şi că ai o dietă echilibrată şi diversificată.

Unghiile devin fragile

Nu doar pielea, ci şi unghiile pot începe să se deterioreze din etapa perimenopauzei. Unghiile se pot rupe mai uşor sau îşi pierd luciul natural. De asemnea, devin mai subţiri, se pot crăpa, despica.

Proteina de la nivelul unghiilor, numită keratină, le ajută să se mențină tari și puternice. Estrogenul ajută la producerea keratinei, așa că atunci când nivelurile sunt mai scăzute, unghiile au de suferit.

Ameţelile

Un simptom cu care se confruntă multe femei aflate la menopauză este ameţeala. Aproximativ 25% din femei descriu amețelile ca fiind unul dintre manifestările perimenopauzei la ele.

Te-ar mai putea interesa: VIDEO Courteney Cox, despre menopauză: „Te mănâncă de vie”

Nu s-a descoperit cauza exactă pentru care apar acestea, dar este posibil ca estrogenul să joace un rol important şi în acest caz, întrcât fluctuația acestui hormon poate provoca și fluctuații de echilibru.

FOTO: Shutterstock



Recente

femeie în casă  foto   Shutterstock jpg
Deshidratare jpg
femeie ca o regină foto   Shutterstock jpg
mască de față  foto   Shutterstock jpg
Ginkgo biloba  Sursa foto shutterstock 1767278624 jpg
Fibrom uterin jpg
Mira jpg
Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg