Ce este cetoza indusă de dieta ketogenică şi cât timp nu-ţi afectează sănătatea?
Procesul de cetoză permite celor cu kilograme în plus să slăbească şi oferă suficientă energie pentru ca organismul să funcționeze, atât fizic, cât și mental. Postul intermittent sau o dietă săracă în carbohidrați face organismul să înceapă să ardă grăsimile stocate.

Cetoza este un proces care poate apărea spontan sau poate fi indus, ca din așa-numita dietă ketogenică sau keto, şi care a fost asociat cu un risc redus de cancer. În acest sens, glucoza este considerată a fi un aliment pentru celulele canceroase. S-a constatat că dietele ketogenice oferă beneficii în prevenirea și tratarea diabetului de tip 2.
În ce constă procesul de cetoză?
Sensul cuvântului cetoză în domeniul medical actual se referă la o afecțiune în care există un nivel anormal de ridicat de compuşi organici cetone în organism. Potrivit cercetărilor, în absența carbohidraților, grăsimile sunt degradate pentru energie, producând corpi cetonici în ficat. Aceştia sunt transportaţi în țesuturi pentru a permite organismului să funcționeze corect.
Cetoza apare atunci când organismul începe să folosească grăsimile ca sursă principală de energie în loc de carbohidrați, mai ales când acestea nu sunt disponibile în cantitate suficientă. Printre cauzele posibile se numără: metabolismul energetic lipidic activat în timpul sarcinii și în copilărie, dietele în care există un aport scăzut de carbohidrați, exercițiile fizice sau activitatea fizică intensă, lipsa hormonilor de creștere, perioadele prelungite de post, o dietă foarte bogată în grăsimi, diabetul și hipoglicemia.
Dieta ketogenă are ca scop arderea grăsimilor
Cunoscută ca dieta keto, regimul care presupune scăderea consumului de carbohidrați are drept ţintă arderea grăsimilor. Aportul de carbohidrați nu trebuie să depăşească 10% din totalul de calorii zilnice. Datorită acestui fapt, generarea de corpi cetonici ar trebui crescută.
Te-ar mai putea interesa: De ce dieta ketogenică le face rău unora? Lipsa energiei, printre neplăcerile date de regim
Din cauza cetozei apar modificări în funcționarea organismului, care se manifestă prin manifestări diverse: durere de cap, inapetenţă, respirație urât mirositoare, senzație constantă de sete, senzaţie de gust amar sau metalic, greață și vărsături, frecvenţă crescută a urinarii, constipație sau diaree.
Atenţie!
Dieta ketogenă poate fi foarte restrictivă, astfel încât organismul va avea de suferit la un moment dat, fie în timpul adaptării, fie dacă se prelungește în timp. Prin urmare, este recomandat să nu o prelungeşti mai mult de peste 2-3 luni, chiar și cu întreruperi.
Ce riscuri are inducerea procesului de cetoză?
Din cauza unei tulburări metabolice, atunci când organismul este incapabil să elimine corpii cetonici, concentrațiile sanguine ale corpilor cetonici cresc şi poate apărea acidoza metabolică. Potrivit Steptohealth, studiile indică şi alte urmări ale cetozei: tulburările gastrointestinale (constipație, greață, reflux gastroesofagian), modificări metabolice (creșterea colesterolului seric, hipocalcemie, hipomagnezemie, carnitină scăzută, anemie și carenţe de minerale), afecţiuni osoare (osteopenie, fracturi) sau litiază renală, pancreatită.
FOTO: Shutterstock