Ce provoacă mâncărimi ale pielii? Experţii indică 5 cauze şi când să mergi la medic

Mâncărimea pielii este o problemă comună, dar trebuie să știi ce anume o cauzează pentru a o trata eficient.

image

Cunoscută și sub denumirea de prurit, mâncărimea pielii apare atunci când bariera pielii este afectată din mai multe motive și devine mai frecventă odată cu înaintarea în vârstă.

În ciuda neplăcerilor pe care le provoacă, mâncărimea pielii este în mare parte inofensivă, cu multe cauze, de la semnele nivelurilor ridicate de cortizol până la uscarea pielii. Câteva schimbări simple te pot face să scapi de această problemă, numai că trebuie mai întâi să descoperi care sunt cauzele care o provoacă, după cum dezvăluie dermatologii.

Uscarea pielii

Principala cauză a mâncărimilor pielii este uscarea pielii. Medicul Kemi Fabusiwa, expert în îngrijirea pielii a explicat: „Gândește-te la pielea ta ca la o barieră care te protejează de lumea exterioară. Când se usucă și se crăpă, permite intrarea iritanților care pot provoca mâncărimi. Pielea reacționează rapid la săpunurile dure, produsele parfumate sau chiar schimbările de temperatură”. Cel mai afectată este pielea de pe mâini, încheieturi, brațe, față și picioare.

Medicamentele sau suplimentele alimentare

Mâncărimea pielii este un efect secundar al administrării anumitor medicamente, precum analgezicele, aspirina sau pilulele pentru tensiunea arterială. Suplimentele alimentare, cu vitaminele B și beta-alanina, un aminoacid luat adesea pentru a ajuta musculatura și la reducerea oboselii, sunt cunoscute pentru faptul că pot provoca mâncărimi.

Vezi și: Motivul pentru care retinolul ar putea rida mai mult tenul

Menopauza

Pielea uscată este unul dintre simptomele comune ale menopauzei, deoarece hormonul estrogen, care ajută la menținerea hidratării şi sănătăţii pielii, începe să scadă în perioada de perimenopauză. „Estrogenul semnalează producerea de uleiuri naturale și de colagen, iar nivelurile în scădere duc la o producție mai mică de colagen şi la subțierea pielii. Această piele se irită ușor, ceea ce duce la mâncărimi”, spune medicul Fabusiwa.

Stresul

Uneori, mâncărimile nu sunt cauzate numai de factori fizici, ci şi de stres. Unele dintre simptomele comune ale stresului sunt problemele pielii, ca roșeața, inflamația și mâncărimea. Când nivelurile de cortizol sunt mai mari decât în mod normal, acestea pot interfera cu sistemul natural de apărare al organismului și inhibă producerea de compuși care protejează pielea. Odată ce bariera pielii este afectată, pielea se usucă mai uşor şi apar mâncărimi.

Te-ar mai putea interesa: De ce ar trebui să ţii o sticluţă de ulei de măsline în baie?

O reacție alergică

Când alegi produse noi de îngrijire sau de spălare a hainelor pot apărea mâncărimi din cauza unei reacţii alergice. Gelurile de duş, parfumurile, detergenții de rufe – oricare dintre acestea pot declanșa reacții alergice la care nu te aștepți. Răspunsul imunitar constă adesea în mâncărimi ale pielii.

FOTO: Shutterstock