Visele, sub lupă! Unele indică un risc crescut de Parkinson sau Alzheimer

În cazul bolilor neurodegenerative, ca Parkinson şi Alzheimer, vârsta este unul dintre principalii factori de risc, dar există şi alte semne de avertizare la care ar trebui să fii atent.

image

Cercetările recente arată că subconștientul ar putea să sugereze un viitor diagnostic de Parkinson sau Alzheimer. La nivel mondial, circa 6,4 milioane de persoane au fost diagnosticate cu Parkinson, iar în România, aproximativ 73.000. Afecțiunea se declanşează cel mai des în preajma vârstei de 60 de ani, dar uneori poate apărea şi un debut precoce, înainte de 50 de ani.

Boala se manifestă prin tremor, încetinirea mișcării și rigidizarea mușchilor. Pot apărea şi simptome non-motorii, ca modificări cognitive și depresie. Un alt astfel de simptom a apărut cu câțiva ani sau chiar decenii înainte de apariția simptomelor motorii. Este vorba despre anumite vise.

Tulburările de somn indică risc de Parkinson

Ţi se întâmplă să acționezi în funcţie de ceea ce se întâmplă în visele tale? Ai putea avea o tulburare de somn. Acest lucru se întâmplă în timpul ciclului de somn cu mișcarea rapidă a ochilor numit REM. Ai putea face diverse zgomote, vorbi sau striga în funcţie de ceea ce visezi. Persoanele care se confruntă cu acest lucru sunt diagnosticate cu tulburare de comportament în somn REM. În mod normal, când intri în ciclul REM, adică atunci când apar visele, creierul inhibă mișcarea mușchilor. Potrivit neurologului britanic Rachel Dolhun, MD, „în cazul tulburării de comportament în somn REM, căile cerebrale care suprimă activitatea musculară sunt perturbate, ceea ce te face capabili să te miști pentru a-ţi îndeplini visele”.

Cercetările au găsit conexiuni între această tulburare de somn şi boala Parkinson. Până la 41% dintre persoanele care suferă de Parkinson au fost diagnosticate înainte cu tulburare de comportament în somn REM.  Chiar dacă nu toţi cei care au aceast tulburare vor ajunge să aibă şi Parkinson, studiile arată că există o legătură între acestea

Când este necesar să apelezi la un medic?

Cercetătorii încearcă să înţeleagă mai bine legătura dintre tulburările de somn și boala Parkinson prin studierea mai multor persoane care se confuntă cu acestea. Este un prim pas către prevenirea şi ţinerea sub control a bolii Parkinson.

Dacă partenerul observă că ai tulburare de somn REM, programează-te la un medic cu competenţe în somnologie pentru a înțelege mai bine problema și pentru a elimina oricare alţi factori care contribuie la apariţia acestei tulburări, cum ar fi efectele secundare ale unor medicamente.Recente

rochii elegante jpg
Regina Victoria – secvențe jpeg
menopauza jpg
Tort cu mousse de capsuni  Sursa foto shutterstock 1438016888 jpg
pierderi de memorie jpg
Ce se intampla daca mananci oua in fiecare zi  Sursa foto shutterstock 714691903 jpg
Musaca greceasca  Sursa foto shutterstock 271634957 jpg
featured image (1) (1) (1) jpg
dormitor, usa deschisa jpg
femeie zambeste jpg
cum alegi parfumul pentru partenerul tau  1068861017 jpg
Cobbler cu capsuni  sursa foto shutterstock 1762492469 jpg
Exercitii subtierea taliei  Sursa foto shutterstock 2165962403 jpg
obezitate jpg
femeie care se tunde  sursa   Shutterstock jpg
Intepatura de albine  jpg
azil de batrani png
apa termala femeie zambind jpg
Cartofi noi cu pui la cuptor  Sursa foto shutterstock 1068893642 jpg
freepik com 2 jpg