Cum faci diferența între gripa A și gripa B?
Gripa este o boală respiratorie foarte contagioasă cauzată de virusurile gripale. Vaccinarea, măsurile de igienă și medicamentele antivirale ajută la prevenirea și tratarea acesteia. Explorează cauzele și diferențele dintre gripa de tip A şi cea de tip B!

Gripa poate varia de la ușoară la severă și, în unele cazuri, poate duce la complicații precum pneumonia, bronșita sau agravarea unor afecțiuni cronice ca astmul sau bolile de inimă. Se răspândește atunci când o persoană infectată tușește, strănută sau vorbește.
Înțelegerea diferențelor dintre gripa A și gripa B ajută la o mai bună gestionare și prevenire. În timp ce prima este mai agresivă și are potențial pandemic, gripa B este mai răspândită spre sfârșitul sezonului, între lunile februarie şi aprilie). Vaccinarea, igiena și detectarea precoce prin testare rămân cele mai bune metode de apărare împotriva ambelor tulpini. Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, majoritatea cazurilor din acest sezon sunt cauzate de gripa de tip A (variante H1N1 și H3N2).
Care sunt diferențele dintre cele două tulpini?
Din cauza mutațiilor rapide și a potențialului epidemic, virusul gripal poate provoca sezoane intense de boală, cu rate ridicate de spitalizare și mortalitate.
În general, gripa B este mai ușoară decât gripa A, dar poate provoca totuși boli severe, în special la persoanele cu risc ridicat.
Te-ar mai putea interesa: Aceste medicamente pentru răceală şi gripă îţi cresc riscul de accident vascular cerebral! Cum să eviţi reacţiile lor adverse
Gripa de tip A are o rată mare de mutație din cauza deplasării antigenice (modificări genetice majore, care conduc la apariţia unor noi subtipuri) și a derivatei antigenice (mutații graduale). Tulpina B a virusului se schimbă mai lent în timp.
Capabil să provoace pandemii din cauza schimbării antigenice, așa cum s-a văzut în epidemia de gripă spaniolă din anul 1918 și focar de H1N1 din 2009, gripa A este diferită de cea de tip B care nu provoacă pandemii, deoarece aceasta circulă doar printre oameni și nu are schimbări genetice majore.
În privinţa grupelor de vârstă afectate, gripa A afectează toate grupele de vârstă, dar este mai periculoasă pentru sugari, persoane în etate, femei însărcinate și persoane imunodeprimate. Gripa B afectează mai ales copiii și vârstnicii, dar, în general, are manifestări mai puțin severe.
Cum recunoşti gripa după primele simptome?
Simptomele gripei apar de obicei brusc. Încă de la debut, manifestările includ: febră înaltă, frisoane, tuse uscată, persistentă, durere de gât şi de cap, secreţii nazale sau congestie nazală, oboseală, stare de slăbiciune. La copii, boala se poate manifesta mai întâi prin dureri abdominale, vărsături, stări de greaţă, diaree.