Val de gripă sever, aglomerație în spitale! Ce zice dr. Pautov despre purtatul măștii în școli

Starea de alertă epidemiologică din cauza gripei i-a pus în alertă la propriu şi pe părinţi. Mulţi dintre ei, se simt din nou constrânşi să-şi trimită copiii la şcoală copiii cu mască de protecţie. Medicul Mihail Pautov arată de ce acest val de gripă ar putea fi mai sever, care sunt căile de obţinere a imunităţii împotriva gripei şi cum vede obligativitatea purtării măştii în şcoli.

image

Gripa este o viroză respiratorie mai severă decât răceala care îngrijorează îndeosebi părinţi, ştiind că, la copiii cu vârste sub 5 ani, mai ales cei mai mici de 2 ani, este un risc mai mare de a se dezvolta complicații, ca pneumonia, sinuzita, otita, insuficienţa respiratorie, miozita, miocardita, pericardita, encefalita, meningita. Se manifestă prin febră, frisoane, dureri musculare și de cap, usturimi în gât, greață, nas înfundat.

Cu o zi înainte ca primele manifestări de boală să apară, oricine poate transmite virusul celor din jur prin tuse și strănut. Timp de 4-5 zile de la debutul gripei, gradul de transmitere a bolii rămâne ridicată. Spre deosebire de adulți, copiii pot răspândi virusul chiar și pe o perioadă de 10 zile de la apariția febrei și a durerilor musculare. Din acest motiv, trebuie respectată perioada recomandată de pediatru în care copilul bolnav să se odihnească acasă, înainte de a reintra în colectivitate. Află de la medicul Mihail Pautov, specialist chirurgie generală, de ce valul de gripă din acest an se anunţă a fi sever şi cum te poţi imuniza!

„Nu avem nici imunitate prin vaccinare, nici prin trecere prin boală‟

Recent, medicul Mihail Pautov a transmis un mesaj pe reţelele sociale către cei care îl urmăresc. A arătat de ce valul de gripă care a forţat intrarea României în starea de alertă epidemiologică va fi cu adevărat sever: „Gripa există de când lumea şi este o răceală virală puţin mai severă. Imunitatea împotriva gripei se face prin două feluri: prin vaccinare sau prin trecere prin boală. Valul acesta de gripă va fi mai sever, pentru că noi am stat doi ani în izolare. Prin protejarea de covid-19, ne-am protejat şi de gripă. În momentul de faţă, probabil, nu avem nici imunitate prin vaccinare, nici prin trecere prin boală.

Care va fi diferenţa? Nu prin modul în care gripa se manifestă la nivel individual, ci prin faptul că, făcând gripă foarte mulţi copii şi adulţi deodată, când o să ajungi la camera de gardă, dacă faci o formă mai severă, va trebui să aştepţi cinci-şase ore, în loc de două cât aşteptai probabil în mod obişnuit‟.

De ce ar fi o măsură exagerată obligativitatea purtatului măştii în şcoli?

Oficialii din domeniul sănătăţii nu sunt optimişti cu privire la înmulţirea în lunile următoare a cazurilor de gripă şi de covid-19 concomitent cu gripa. Ei reamintesc faptul că este încă foarte important să evităm aglomeraţiile, să păstrăm distanţa socială, să ne spălăm mâinile şi să purtăm masca de protecţie. În privinţa măştilor de protecţie, acestea trebuie folosite corect, altfel se dovedesc a fi inutile.

Măsurile recomandate în şcoli curpind: „realizarea triajului zilnic, utilizarea măştii de protecţie de către cadrele didactice şi, eventual, de către copii, dezinfecţia periodică a mâinilor şi suprafeţelor, aerisirea încăperilor‟.

În privinţa obligativităţii elevilor de a purta masca de protecţie în şcoli, medicul Pautov susţine că ar fi o măsură exagerată: „Şcoala nu-ţi poate obliga copilul să poarte mască. De fapt, obligativitatea purtării măştii, cum am auzit că se întâmplă acum, este o măsură exagerată. Da, poate dacă în viitor, vom avea un val pe care nu-l vom putea stăpâni în spitale, pentru a nu opri cursurile, poate, va fi necesar să se poarte mască. Altfel, la copii, masca face rău pentru dezvoltarea lor cognitivă‟. De altfel, medicul consideră că că este suficient ca, atunci când observăm că un copil are simptome, să-l lăsăm acasă câteva zile, maximum o săptămână, apoi să-l readucem în colectivitate, pentru a putea învăţa.

Dacă ai făcut gripă la început de sezon gripal, nu eşti protejat 100%

Virusurile gripale se modifică adesea. De aceea, dacă ai făcut gripă la începutul sezonului rece, care coincide cu sezonul gripal, nu înseamnă că ești protejat de viitoare îmbolnăviri. De asemenea, gripa poate avea efecte impredictibile care depind de starea sistemului imunitar. Medicul specialist Raluca Jipa explică: „Manifestările clinice pot varia de la forme ușoare, cu febră, frisoane, dureri musculare și articulare, tuse seacă, rinoree apoasă, la severe, care implică miocardită, pericardită, rabdomioliză, encefalopatie – sindrom Reye, encefalomielită, meningită aseptică, deficite neurologice focale, sindrom Guillain-Barre“.

Te-ar mai putea interesa: Când ar trebui să-ţi suni medicul în caz de răceală sau gripă şi cum o poţi evita?

În caz de infectare, evită folosirea antibioticelor!

Dacă faci gripă, nu lua antibiotic fără recomandarea medicului. Acesta este un medicament eficient numai contra bacteriilor, nu şi a virusului gripal.

Este obligatoriu un consult medical în urma căreia medicul va confirma necesitatea administrării unui antibiotic și-ți va prescrie unul potrivit. Medicul Valeria Herdea, medic primar de medicină generală, medicină de familie cu profil pediatrie te avertizează:

„Antibioticele nu scad febra. Administrarea antibioticelor poate induce dezvoltarea rezistenţei microbiene. Administrarea intempestivă de antibiotice generează risc de alergii severe. Se recomandă antibiotic în cazuri speciale, bine justificate, în caz de suprainfecţie microbiană a gripei şi se administrează sub stricta supraveghere şi la indicaţie medicală. Ghidaţi tratamentul unei stări gripale după sfatul medicului dumneavoastră pentru a evita complicaţiile nedorite!“. Aşadar, dacă nu se impune acest tratament, tot ce poți face este să ameliorezi simptomele cu antitermice, antiinflamatoare, descongestionante nazale și antitusive.

Vaccinarea nu declanșează un episod de gripă

În privinţa imunizării prin vaccin, există un mit potrivit căruia, după vaccinare, poţi să ai un episod de gripă. De fapt, după un vaccin antigripal, este posibil să observi reacții adverse ușoare: o stare de agitație trecătoare, febră ușoară, reacții alergice la puțin timp după administrare. Totuși, vaccinarea nu poate cauza gripa.

Este nevoie de două săptămâni pentru ca organismul să formeze anticorpi împotriva virusului gripal, de aceea, în această perioadă este posibil să te îmbolnăvești. Este adevărat că, în ciuda protecției oferite de vaccin, există riscul de a face gripă, dar ai avantajul de a face o formă mai ușoară, fără complicații, precum pneumonia, insuficiența respiratorie acută sau astmul.

Vezi şi: Aceste medicamente pentru răceală şi gripă îţi cresc riscul de accident vascular cerebral! Cum să eviţi reacţiile lor adverse

Față de alte tipuri de vaccinuri, cel antigripal trebuie repetat în fiecare an, pentru că de fiecare dată apare un nou subtip de virus gripal A, la care populațiile n-au imunitate prin infecție naturală. „Virusul gripal este un virus cu o variabilitate genetică mare, vaccinarea antigripală fiind eficientă numai în momentul în care vaccinul conține tulpinile circulante. De asemenea, tipul de anticorpi dezvoltați în urma vaccinului scade sub un nivel optim de protecție la 6 - 9 luni de la administrarea acestuia“, a declarat medicul Raluca Jipa, medic specialist boli infecțioase la Medicover, București.

FOTO: Shutterstock