Cum îți îngrijești tenul în timpul sezonului rece. Ingredientele care îți protejează pielea de frig

Tenul are nevoie de îngrijire specială în timpul iernii din cauza condițiilor meteo nefavorabile care pot afecta sănătatea pielii. Descoperă în rândurile următoare cum să îți protejezi pielea în această perioadă! 

image

Pentru a preveni uscarea, descuamarea excesivă a pielii, aspectul tern, lipsa elasticităţii, îţi recomandăm nu numai să aplici tratamente făcute în casă, ci şi să alegi produse speciale pentru tipul tău de ten. Te învăţăm care sunt ingredientele din creme binefacătoare pentru ten, precum glicerina, ceramidele, acidul lactic. Dacă iubeşti produsele naturale de îngrijire a tenului, vei fi încântată şi de reţetele noastre simple de măşti, exfoliante şi balsamuri pentru buze. Vei avea nevoie de o pâlnie, o cănuţă gradată, o linguriţă, o lingură, borcănele şi sticle mici, închise la culoare, pentru a nu fi afectate de lumină şi a se păstra mai mult timp în locuri ferite de umiditate. Nu uita să lipeşti pe fiecare sticluţă câte o etichetă cu numele preparatului şi eventual conţinutul!

Ulei demachiant pentru ten

Pentru ten, ai nevoie de un demachiant care să dizolve produsele de machiaj la finalul zilei, hrănind totodată pielea pentru noapte, fără a mai fi nevoie de o cremă de noapte. Un astfel de produs simplu de curăţare a tenului conţine 20 ml ulei de ricin, 20 ml ulei de măsline, 20 ml ulei de jojoba, ulei de sâmburi de struguri. Adaugi, pe rând, fiecare tip de ulei, urmând să umpli sticla cu cel din urmă, uleiul de sâmburi de struguri. Înainte de folosire este nevoie să agiţi sticla foarte bine! Pui puţin în palmă şi-ţi masezi tenul cu mişcări circulare şi gâtul cu mişcări de jos în sus. Apoi, înmoaie un prosop în apă caldă şi pune-l pe faţă pentru câteva minute, apoi repetă pentru ca uleiurile să pătrundă în piele.

Pont: Pentru tenul acneic, poţi adăuga zece picături de ulei esenţial de lavandă şi cinci picături de ulei esenţial de arbore de ceai. 

Citește și: De ce ai nevoie de creme hidratante diferite pentru ten ziua și noaptea? 

Exfoliant facial

Pentru acest exfoliant natural ai nevoie doar de trei ingrediente: ulei de măsline, tărâţe de ovăz sau zaţ de cafea şi miere. Într-un borcan mic, pui o linguriţă de ulei de măsline, trei linguriţe de târâţe de ovăz şi o lingură de miere. Amesteci bine. Pui puţin pe degete şi masezi faţa, gâtul, decolteul şi chiar mâinile. Îndepărtezi cu un prosop înmuiat în apă caldă. Este un masaj excelent pentru cuticule, dar mai ales pentru piele care devine catifelată.

Reţine! Pentru a folosi acest amestec ca mască pentru faţă, dar numai dacă nu ai tenul sensibil, adaugă şi un vârf de cuţit de scorţişoară.

Balsam pentru buze

Din ulei de nucă de cocos, ceară de albine şi unt de shea poţi face un balsam de buze hrănitor, fără ingrediente cu efecte secundare. Într-un borcănel, pui trei linguri de ulei de nucă de cocos topit pe baie de aburi, o lingură de ceară de albine şi o lingură de unt de shea. Amesteci bine şi mai ţii puţin borcanul la bain-marie înainte de a trece totul în recipiente mici, uşor de folosit.

Mască de faţă cu efect antiîmbătrânire

Indiferent de tipul tău de piele, în sezonul rece ai toate motivele să aplici o mască de faţă acasă. Pentru a face o mască anti-îmbătrânire, încălzeşte o lingură de miere într-un bol de sticlă pus în apă fierbinte, până devine lichidă. Amestecă o banană pasată, mierea, o lingură de tărâţe de ovăz şi două linguri de smântână. Adaugă apă minerală până vei obţine o pastă. Întinde masca pe faţă şi pe gât, masând uşor cu degetele, evitând zona ochilor. Lasă să acţioneze 15 minute. Spală faţa, alternativ, cu apă caldă şi apă rece, iar ultimul jet să fie rece. Usucă pielea cu un prosop moale, iar la final aplică o cremă hidratantă, care va menţine apa în pori.

Mască de faţă puternic hidratantă

Dintre măştile mai bizare, dar benefice pentru ten se evidenţiază aceea cu halva. Acest dulce de post conţine o cantitate mare de grăsimi vegetale, proteine, glucoză, săruri minerale, vitamine şi microelemente necesare pentru piele. Amestecă o bucăţică mărunţită de halva cu puţină apă până când formezi o pastă. Aplic-o pe faţă şi las-o timp de cel puţin 30 de minute, apoi clăteşte cu apă la temperatura camerei. Masca trebuie utilizată mai rar de femeile cu tenul gras. Favorizează regenerarea celulelor, întinereşte pielea şi o protejează de îmbătrânirea prematură, netezeşte ridurile şi hidratează în profunzime.

Mască pentru ten antitoxine

Utilizat pentru proprietatea sa de a atrage şi elimina toxinele din organism, cărbunele activ este benefic şi pentru ten, pentru îndepărtarea excesului de sebum, matifierea tenului. Amestecă pulbere de cărbune activ cu zeamă de lămâie, adaugă iaurt simplu cât să obţii o pastă, apoi aplică pe faţă. Lasă să acţioneze 15-20 de minute, apoi îndepărtează cu apă călduţă. Dacă ai tenul gras, aplică o dată pe săptămână.

Mască reparatoare cu aloe vera

Gelul de aloe vera are calităţi vindecătoare. Poate fi folosit pentru tratarea acneei şi calmarea inflamaţiilor. Aloea conţine Vitaminele C şi E care sunt antioxidanţi, iar vitaminele B şi acidul folic sunt implicate în regenerarea ţesuturilor. Beneficiile lor constau în netezirea, fermitatea şi hidratarea pielii. Amestecă două linguri de gel de aloe vera cu trei frunze tocate de mentă proapătă şi cu cinci picături de ulei de ceai verde. Aplică pe faţă, evitând zona ochilor şi las-o să acţioneze 15 minute, apoi clăteşte.

Vezi și: De ce să-ți masezi tenul cu miere și cum să procedezi corect 

Ingredientele care-ți „hrănesc‟ pielea și o protejează de frig

Pielea uscată este probabil cea mai des întâlnită și poate chiar una dintre cele mai deranjante afecțiuni ale tenului pe timp de iarnă. Aerul mai uscat și rece absoarbe umezeala din piele, iar la asta se adaugă și efectele dușurilor lungi și fierbinți sau utilizarea săpunurilor cu parfum și cu putere mare de curățare.

Produsele care îndepărtează extrem de ușor machiajul și impuritățile sunt dăunătoare pentru piele, în sensul că nu îndepărtează doar resturile de pe ten, ci intră și în structura pielii și produc leziuni. De aceea, multe persoane suferă în anotimpul friguros din cauza pielii uscate și crăpate, cu mâncărimi insuportabile.

De cele mai multe ori, uscăciunea produsă de substanțe dure și frig nu se vindecă de la sine – sunt cazuri când acest lucru este posibil, mai ales când obișnuiești să te hidratezi bine, dar cel mai des, pielea cu probleme are nevoie de o atenție specială.

Cu atât mai mult dacă suferi de o afecțiune a pielii cum sunt eczemele, care se tratează cu preparate pe bază de corticosteroizi topici. Sunt și situații când totul se rezolvă cu ajutorul unor ingrediente simple, disponibile fără prescripție medical. Iată ce substanțe pot fi de un real ajutor pentru a avea o piele sănătoasă și hidratată în timpul lunilor reci de iarnă.

1. Ceramida. Ceramidele sunt lipide care alcătuiesc până la 50% din stratul exterior al epidermei. Ele ajută la hidratarea și la refacerea barierei pielii, fiind esențiale atunci când vine vorba de menținerea sigiliului care captează hidratarea în piele. Deci, în timpul iernii, acestea te vor ajuta să reții acea bună hidratare.

2. Acidul hialuronic. Acidul hialuronic (HA) continuă să fie în tendințele dermatocosmetice de câțiva ani buni. Este un ingredient cu efect umectant, care poate reține de până la 1.000 de ori propria greutate în apă. Se aplică foarte ușor, pe pielea umezită, și se masează până când pielea îl absoarbe complet. Pentru că acidul hialuronic este produs de corp în mod natural și nu provoacă iritații, oricine îl poate folosi, fiind eficient și benefic chiar și pe piele sensibilă. După aplicarea acidului hialuronic, sigilează suprafața tratată cu acid hialuronic cu o cremă nutritivă și hidratată.

3. Glicerina. Toată lumea vorbește despre acidul hialuronic și știi că este important, dar glicerina este un ingredient care nu mai poate sta în culise, începe să strălucească pe scenă. Este un umectant, ceea ce înseamnă că este un tip de hidratant care atrage apa și ajută pielea să rămână hidratată, indiferent de cât de aspră este vremea afară.

4. Ureea. Este un ingredient comun în produsele de îngrijire a pielii. Producătorii utilizează ureea sintetică produsele de îngrijire pentru că ajută la exfoliere și hidratare. Pe lângă hidratare, ureea poate calma iritațiile, crește permeabilitatea, previne apariția semnelor de îmbătrânire și fotodeteriorare. Mai mult, studiile indică faptul că produsele dermatocosmetice care conțin uree pot ajuta la diminuarea problemelor pielii, inclusiv dermatita atopică, psoriazisul și xeroza.

5. Acidul lactic. Acidul lactic este un acid alfa-hidroxi, care este extras din lapte, și se știe că este un bun exfoliant. Și acidul lactic este un umectant care absoarbe apa, în timp ce ajută la întărirea celulelor pielii, care pot, la rândul lor, întări bariera epidermică.

7 sfaturi eficiente care împiedică uscarea pielii

1. Folosește un umidificator în timpul iernii: Setează-l la aproximativ 60%, un nivel care ar trebui să fie suficient pentru a reînnoi stratul superior al pielii.

2. Limitează-te la un duș sau la o baie de 5-10 minute pe zi. Statul prelungit în apă fierbinte poate favoriza pierderea unei părți importante de sebum de pe suprafața tenului. Folosește apă călduță, nu fierbinte, ca să minimizezi daunele.

3. Evită utilizarea săpunurilor cu acțiune mare de curățare. Optează pentru cele care au în compoziție creme sau care au ingrediente naturale și nu conțin alcool. Pentru a evita deteriorarea pielii, stai departe de bureții de baie, periile de curățare și prosoapele abrazive!

4. Aplică produse hidratante pe piele imediat după spălare. Unguentele, cremele și loțiunile funcționează prin rehidratarea celulelor stratului superior al pielii și sigilează stratul umed din piele. Pentru a capta cât mai multă apă în piele, aplică un hidratant în câteva minute de la uscarea pielii după duș.

5. Folosește un unguent sau o cremă în loc de o loțiune, pentru că sunt mai eficiente și mai puțin iritante decât loțiunile.

6. Poartă balsam de buze. Alege unul care se simte bine pe buzele și le menține hidratate și suple.

7. Utilizează numai produse de îngrijire blânde, fără parfum, pentru a nu usca și irita pielea afectată de asprimea frigului.

Sursă foto: Shutterstock 



Recente

Fibrom uterin jpg
Mira jpg
Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg
Cheesecake cu visine  Sursa foto shutterstock 257497624 jpg
menstruatie jpg
mătuşă jpg