De ce ai nevoie de mai multe proteine la 40 de ani? Uite care ar trebui să fie aportul zilnic!

Proteinele devin mai importante pentru femei la 40-50 de ani, în etapele de perimenopauză şi menopauză, cu beneficii pentru densitatea musculară și osoasă, somn, metabolism.

image

Proteinele sunt esențiale în organism pentru orice, de la susținerea sistemului imunitar la reglarea apetitului, motiv pentru care trebuie să fie prezent în dieta femeilor. În perioada premergătoare menopauzei, acestea devin mai importante, deoarece organismul începe să piardă beneficiile protectoare ale estrogenului asupra densității osoase și a mușchilor. Fără proteine suficiente și exerciții precum antrenamentul de forță, creşte riscul de boli precum pierderea musculară numită şi sarcopenie.

Care este necesarul zilnic de proteine? Este o întrebare pe mulți o au, deoarece discuţiile legate de acest nutrient special pare să intereseze mai mult ca niciodată. Chiar și creșterea aportului de proteine în fiecare zi poate aduce schimbări, potrivit unui nou studiu publicat în Journal of Nutrition, Health, and Aging citat de Woman and Home. Cercetătorii au descoperit că femeile cu vârste de peste 50 de ani care au suplimentat cu 15 g proteinele zilnice, pe lângă dieta lor obișnuită, şi-au menţinut musculatura şi s-au îngrăşat mai puţin la menopauză.

Motivele pentru care este indicată creşterea aportului de proteine?

Pentru a menține musculatura, este nevoie de un plus de proteine după 45 de ani. Multe femei încep să aibă simptome de perimenopauză de la această vârstă din cauza scăderii nivelurilor de hormoni precum estrogenul.

Te-ar mai putea interesa: Ce se întâmplă dacă faci exces de proteine? Semnele care indică un surplus

Aportul crescut de proteine poate ajuta şi la gestionarea nivelului hormonal. Un aport scăzut de proteine poate duce la dezechilibre hormonale, schimbări de dispoziție și încetinirea metabolismui, deoarece aminoacizii din proteine acţionează ca precursori pentru hormonii esenţiali. Tirozina, un aminoacid din alimente bogate în proteine, cum ar fi puiul, peștele și fasolea, ajută la crearea dopaminei, un hormon care ajută la susținerea concentrării, a motivației și ajută la prevenirea schimbărilor de dispoziție.

Un plus de proteine îmbunătățeşte somnul. Dacă simptomele menopauzei, cum ar fi tulburările de somn, provoacă probleme, proteinele ar putea ajuta, deoarece stimulează secreţia de melatonină și asigură un somn profund.

Vezi şi: Superalimentul folosit de NASA. Slăbești şi dezvolţi masă musculară fără să ţii dietă

Aportul potrivit de proteine reduce pofta de mâncare și reglează nivelul zahărului din sânge. Femeile aflate în perimenopauză prezintă un risc crescut de rezistență la insulină, ceea ce duce la depozitarea grăsimilor și la blocarea energiei. Alimentele bogate în proteine și fibre ajută tocmai la stabilizarea glicemiei, reduc apetitul culinar şi previn îngrăşarea.

FOTO: Pixabay



Recente

Dovlecei gratinati  Sursa foto shutterstock 1761536825 jpg
CPF (1) jpg
Tarta de afine  Sursa foto shutterstock 1806091114 jpg
clickpentrufemei (3) jpg
Chec cu dovlecei  Sursa foto shutterstock 110261372 jpg
2897 jpg
Cheesecake cu lamaie la pahar  Sursa foto shutterstock 464383022 jpg
wooden bowl with raw red long grain jasmine white rice rough background jpg
Clatite americane cu spanac  Sursa foto shutterstock 1956818695 jpg
Tort Raffaello  Sursa foto shutterstock 556387186 jpg
Poza de cover  Importanta asigurarii de calatorie in strainatate Ce trebuie sa stii inainte de a pleca Barbat, aeroport, coridor, laptop, rucsac jpg
Supa crema de spanac  Sursa foto shutterstock 1900603345 jpg
Cum sa selectezi telefoanele mobile pentru fotografii uimitoare ghid complet jpg
a bathing ape ss25 cele mai tari lansari de streetwear (1) jpg
Biscuiti cu cocos si crema de caramel  Sursa foto shutterstock 1315504178 jpg
clickpentrufemei ro imam kurniawan qoGdi3R3ekQ unsplash jpg
pexels heyho 6585753 jpg
Chiftele cu spanac  Sursa foto shutterstock 2025214406 jpg
shutterstock 2452382063 jpg
shutterstock 2277522461 (1) jpg