De ce ai nevoie de mai multe proteine la 40 de ani? Uite care ar trebui să fie aportul zilnic!
Proteinele devin mai importante pentru femei la 40-50 de ani, în etapele de perimenopauză şi menopauză, cu beneficii pentru densitatea musculară și osoasă, somn, metabolism.

Proteinele sunt esențiale în organism pentru orice, de la susținerea sistemului imunitar la reglarea apetitului, motiv pentru care trebuie să fie prezent în dieta femeilor. În perioada premergătoare menopauzei, acestea devin mai importante, deoarece organismul începe să piardă beneficiile protectoare ale estrogenului asupra densității osoase și a mușchilor. Fără proteine suficiente și exerciții precum antrenamentul de forță, creşte riscul de boli precum pierderea musculară numită şi sarcopenie.
Care este necesarul zilnic de proteine? Este o întrebare pe mulți o au, deoarece discuţiile legate de acest nutrient special pare să intereseze mai mult ca niciodată. Chiar și creșterea aportului de proteine în fiecare zi poate aduce schimbări, potrivit unui nou studiu publicat în Journal of Nutrition, Health, and Aging citat de Woman and Home. Cercetătorii au descoperit că femeile cu vârste de peste 50 de ani care au suplimentat cu 15 g proteinele zilnice, pe lângă dieta lor obișnuită, şi-au menţinut musculatura şi s-au îngrăşat mai puţin la menopauză.
Motivele pentru care este indicată creşterea aportului de proteine?
Pentru a menține musculatura, este nevoie de un plus de proteine după 45 de ani. Multe femei încep să aibă simptome de perimenopauză de la această vârstă din cauza scăderii nivelurilor de hormoni precum estrogenul.
Te-ar mai putea interesa: Ce se întâmplă dacă faci exces de proteine? Semnele care indică un surplus
Aportul crescut de proteine poate ajuta şi la gestionarea nivelului hormonal. Un aport scăzut de proteine poate duce la dezechilibre hormonale, schimbări de dispoziție și încetinirea metabolismui, deoarece aminoacizii din proteine acţionează ca precursori pentru hormonii esenţiali. Tirozina, un aminoacid din alimente bogate în proteine, cum ar fi puiul, peștele și fasolea, ajută la crearea dopaminei, un hormon care ajută la susținerea concentrării, a motivației și ajută la prevenirea schimbărilor de dispoziție.
Un plus de proteine îmbunătățeşte somnul. Dacă simptomele menopauzei, cum ar fi tulburările de somn, provoacă probleme, proteinele ar putea ajuta, deoarece stimulează secreţia de melatonină și asigură un somn profund.
Vezi şi: Superalimentul folosit de NASA. Slăbești şi dezvolţi masă musculară fără să ţii dietă
Aportul potrivit de proteine reduce pofta de mâncare și reglează nivelul zahărului din sânge. Femeile aflate în perimenopauză prezintă un risc crescut de rezistență la insulină, ceea ce duce la depozitarea grăsimilor și la blocarea energiei. Alimentele bogate în proteine și fibre ajută tocmai la stabilizarea glicemiei, reduc apetitul culinar şi previn îngrăşarea.
FOTO: Pixabay