Ingrediente bizare în produse alimentare obişnuite

Sigur ţi s-a întâmplat să alegi de la supermarket diverse produse şi să vezi pe etichetele liste lungi de ingrediente. Unele dintre ele sunt cu adevărat ciudate. Dacă le-ai înţelege cu adevărat e posibil nici să nu mai cumperi unele alimente.

image

O serie de alimente pe care le consumi frecvent conţin ingrediente surprinzătoare. Unele dintre acestea au denumiri care nu le dezvăluie provenienţa şi te împiedică să respingi vreun produs pentru că par inofensive.

Ciocolată cu.. alge

Anumite tipuri de ciocolate, dar şi de înghețate, budinci și iaurturi conțin adesea caragenan. Poate nu ştiai ce este exact. Caragenanul este de fapt o pudră făcută din alge marine roșii. Ajută celelalte ingrediente să se lege fără să adauge calorii sau un plus de grăsimi. Aceste efecte sunt importante şi pentru cumpărători, pentru că mulţi dintre ei încearcă să renunţe la alimentele care cresc aportul caloric și de grăsimile totale.

În teorie, algele marine sunt organice, dar studiile din știința alimentară au arătat că stabilizatorul caragenan are acţiune inflamatoare și este dăunător pentru tractul digestiv. A fost corelat cu afecțiuni ca sindromul colonului iritabil, colita ulcerativă, artrita reumatoidă și cancerul de colon. Devine din ce în ce mai cunoscut faptul că n-ar trebui să fie considerat organic, o desemnare care ar putea provoca o schimbare radicală în utilizarea sa.

Vezi și: Cum au apărut aditivii alimentari? Totul a pornit de la „Grupul Otrăvit” din 1902

Lanolină în cereale?

Multe tipuri de cereale rafinate au o formă de vitamina D derivată din grăsimea de lână de oaie numită lanolină. Este o substanță pe care oile o folosesc pentru a elimina apa din lână. Şi alte produse alimentare îmbogățite cu vitamina D conţin lanolină: formulele pentru copii, margarina, unele tipuri de lapte și iaurturi.

Folosită în alimente, lanolina a creat probleme mai mult veganilor. Deoarece vitamina D poate fi derivată fie din plante, fie din surse animale, eticheta nu-i lămureşte pe cei care nu vor să consume nimic de origine animală. În ciuda controverselor, lanolina poate fi consumată fără probleme. De altfel, este folosită de multă proaspete mămici care alăptează pentru calmarea sânilor, fără a fi nevoie s-o îndepărteze înainte de următoarea masă pentru bebe.

Uleiul vegetal bromurat în băuturi carbogazoase

Bromul este substanţa aflată în uleiul vegetal bromurat care se găsește în unele băuturi răcoritoare. Acționează ca un agent de legare la nivelul lichidelor, împiedicând aromele artificiale să se separe de restul lichidului și să se depună pe fundul recipientului. Din păcate, bromul poate irita pielea și mucoasa orală şi nazală, inclusiv tractul digestiv.

Vezi și: Sosuri aparent sănătoase, dar periculoase pentru organism. Nu te mai atinge de ele!

Consumul pe termen mai lung poate duce la apariţia unor simptome neurologice: dureri de cap, tulburări de memorie, de echilibru sau de coordonare. Chiar dacă aceste efecte adverse au fost observate în special la cei care au luat bromură sub formă de medicamente, au existat şi cazuri de persoane care au avut reacţii alergice, erupţii cutanate, pierderi de memorie după ce au consumat cantități mari (peste doi litri pe zi) de băuturi răcoritoare cu ulei vegetal bromurat.

Atenţie!

Bromul se poate acumula în organism, ceea ce poate duce la un efect dăunător cumulativ.

Uleiul vegetal bromurat a fost interzis ca aditiv alimentar în multe țări, dar nu și în Canada sau în SUA, unde continuă să fie utilizat în concentraţie limitată.