Leacuri de casă cu măceşe

Ştiai că măceşele au o concentraţie de vitamina C de 10 ori mai mare ca citricele? Mai conţin caroteni (din care se sintetizează vitamina A), flavonoizi cu rol antioxidant, vitaminele B, E, K, P... Nu e de mirare că medicina tradiţională le ţine la mare preţ! Afla din acest articol cateva leacuri de casă cu măceşe.
Florile şi fructele arbustului Rosa Canina sunt utilizate de secole pentru vindecarea diferitelor afecţiuni. În China,petalele erau nelipsite din anumite feluri de mâncare şi erau folosite pentru parfumarea ceaiului. Romanii îşi aromatizau vinul folosind un macerat din aceeaşi floare. Ba chiar se credea că inflorescenţa era eficace contra muşcăturilor de câine (Rosa canina se traduce prin „trandafirul câinelui“). Din fructe – măceşe-se făceau infuzii şi un soi de piure,excelente contra oboselii şi gripei.
Cum foloseşti măceşele
Înainte de a folosi măceşele,urmează paşii de mai jos:
- Taie cele două extremităţi „mustăcioase“,folosind o foarfecă
- Prepară fructul rapid,acoperind vasele,ca să limitezi pierderile de vitamina C
- Strecoară măceşele printr-un strat gros de tifon,pentru a elimina resturile de „mustăţi“ care sunt iritante.
- Cum fructele sunt acide,foloseşte ustensile şi vase din lemn şi din oţel inoxidabil.
Combat infecţiile
Măceşele sunt o sursă excelentă de vitamina C,armă redutabilă împotriva diverselor infecţii şi viroze de sezon. Este folositoare şi în combaterea asteniei şi oboselii.
Ai nevoie de 2 linguri de măceşe uscate şi mărunţite,pe care le laşi la macerat într-un litru de apă rece. Apoi,pui la fiert,strecori totul şi bei. Infuzia poate fi folosită şi pentru a alina diversele neplăceri digestive.
Întăresc imunitatea
Prepară şi tu o supă după model suedez. Zdrobeşti fructele,după ce le-ai înlăturat „mustăţile“,şi le fierbi circa 10 minute. Pasezi,pui din nou pe foc şi,când lichidul atinge punctul de fierbere,îngroşi zeama cu 4 linguri de amidon de cartofi sau cu 4 linguri de făină. Condimentezi după gust. Consumi supa caldă sau rece.
Combat disfuncţiile vezicii urinare
În China,fructele măceşului sunt folosite contra disfuncţiilor aparatului urinar. Ai nevoie de 2 linguri de seminţe de măceşe,peste care torni o cană cu apă şi laşi la macerat peste noapte. Strecori apoi,păstrezi lichidul rezultat,iar seminţele le fierbi circa 10 minute. Laşi să se răcească,strecori,amesteci lichidul obţinut cu cel de dinainte. Îl bei pe parcursul unei zile,timp de 2 săptămâni.
Leac de casă cu măceşe contra viermilor intestinali
Măceşele dau rezultate şi contra viermilor intestinali. Alege 5-6 măceşe,taie-le extremităţile,elimină seminţele,mărunţeşte ceea ce rămâne. Amestecă bucăţile de fruct cu miere şi dă-le copilului tău,să le mănânce. Continuă tratamentul timp de câteva zile.
Opresc diareea
Prepară o infuzie de 30-50 g fructe într-un litru de apă. Mai poţi tăia fructele bucăţi,lăsându-le la macerat o noapte,în apă rece. Strecoară,adaugă un pic de miere. Bea infuzia sau maceratul pe parcursul unei zile.
Bine de ştiut!
Una din cele mai bune metode ca să consumi măceşele,fără a le altera bogăţia de vitamină C,este să prepari din ele un piure. Elimini „perişorii“ fructului şi seminţele,pasezi ceea ce rămâne şi laşi la congelator. Piureul poate fi adăugat în cereale,la micul dejun,sau în compotul călduţ. Nu îl păstrezi mai mult de o zi.
Citeşte şi: