Miros de ceapă în zona intimă? Ce poate fi?

Când sesizezi o schimbare sau un miros neplăcut al corpului tău, inclusiv al zonei intime, începi să-ţi pui întrebări, ceea ce este ideal pentru a preveni probleme de sănătate serioase.

image

Nimeni nu se așteaptă ca zona intimă să miroasă ca un buchet de trandafiri, dar atunci când mirosul este asemănător cepei ar trebui să verifici dacă este provocat de o boală sau doar de anumite alimente pe care le mănânci mai des.  Potrivit medicului ginecolog Sherry Ross, citat de Romper.com, „toate femeile sesizează când zona intimă capătă un miros nou și ciudat. În general, acesta provine de la fluidele din interiorul acestuia și depind, de asemenea, de nivelul pH-ului”.

În ceea ce priveşte echilibrul pH-ului vaginului, acesta este sensibil la schimbările de mediu. Pe lângă un miros de ceapă sau de pește, se mai pot ivi mâncărimi, sensibilitate, uscăciune, roșeață sau erupție pe pielea din zonă. Află câteva dintre principalele motive pentru care poate apărea un miros neobişnuit în zona intimă!

O infecţie vaginală poate fi cauza

Mirosul de ceapă ar putea să fie cauzat de o problemă medicală. Unele infecții produc scurgeri vaginale. „Vaginita bacteriană sau candidoza sunt tipuri comune de infecție vaginală care provoacă inflamare, miros neplăcut şi disconfort”, a explica medicul Ross. Cauzele pot fi un nou partener sexual, sexul neprotejat, administrarea anumitor antibiotice.

Potrivit unui studiu din anul 2019, o dietă săracă în betaină, un compus din alimente ca germenii de grâu sau tărâțele, spanacul și fructele de mare, este corelată cu un risc mai mare de vaginită bacteriană. Această boală se mai manifestă prin roşeaţă, inflamare, scurgeri cenuşii sau verzui, miros neplăcut, senzaţie de arsură.

Vezi și: Metode inedite ca să elimini mirosurile neplăcute

O iritaţie poate da miros neplăcut

Hainele prea strâmte, care nu permit pielii să respire, mai ales în timpul exerciţiilor fizice, pot face zona intimă predispusă la mirosuri puternice.

Hainele din bumbac sunt indicate pentru a reduce transpirația excesivă, dezvoltarea de bacterii și pentru a preveni apariţia unui miros neplăcut. Șervețelele de igienă feminină sunt şi ele utile pentru îngrijirea vaginală după ce ai făcut mişcare, pentru a preveni infecțiile și mirosurile respingătoare. „Folosirea de produse vaginale nepotrivite cu pH-ul delicat al zonei ar putea duce la infecții vaginale sau urinare. Având în vedere sensibilitatea vaginului, substanțele chimice neprietenoase din săpunurile parfumate, sărurile de baie, detergenți perturbă echilibrul delicat al pH-ului acid, permițând bacteriilor și fungilor să se dezvolte”, avertizează ginecologul Ross.

Vezi și: Simptome care ar trebuie să te trimită imediat la ginecolog

Şi obiceiurile zilnice pot perturba echilibrul pH-ului și irită zona intimă. Printre factorii iritanţi se numără balsamurile pentru haine, șervețelele intime, gelurile de duș, lubrifianții parfumați, spermicidele și unele tampoane. Şi medicamentele, inclusiv pilula anticoncepțională, cele pentru alergii, antidepresivele contribuie la uscăciunea vaginală care duce la iritaţii.

Şi dieta poate schimba mirosul zonei intime

Există anumite alimente care îți afectează sănătatea vaginală. Unele alimente nu perturbă echilibrul delicat al pH-ului și pot combate mirosurile neplăcute. Este vorba despre fructele proaspete, ca ananasul, sucurile de fructe, cerealele integrale, iaurtul grecesc. Cele care provoacă un miros neplăcut sunt ceapa, usturoiul, turmericul, carnea roșie, laptele, alimentele fermentate și sparanghelul.

FOTO: Shutterstock



Recente