Cât de des îți poți albi dinții și ce trebuie să știi despre faţetele dentare

Doare, afectează smalțul dentar, putem opta pentru albire dentară ori de câte ori ne dorim? Iată ce spune medicul stomatolog ortodont Denisa Zaharia!

image

Albirea dentară este o metodă eficientă pentru deschiderea culorii naturale a dinților, fără a „șlefui‟ suprafaţa smalţului dentar. Nu poate modifica în totalitate culoarea, dar prin noile tehnologii dantura poate fi albită cu de la opt până la 12 nuanţe. Sunt mai multe modalităţi de albire dentară, fie în cabinet, unde se utilizează un gel de concentraţie mai mare, activat sub acţiunea laserului sau a unei lămpi cu lumină UV, fie la domiciliu, cu un gel care are concentrație mai slabă și care poate fi aplicat pe timpul nopţii în gutiere.

Procedura sensibilizează dantura?

Ca urmare a dezvoltării şi evoluţiei tehnologice, spune medicul ortodont, fie că ne referim la laser sau vorbim despre lampa profesională de albire, în prezent, albirea dentară se poate realiza în cabinet într-o singură şedinţă de aproximativ o oră. În unele cazuri, poate apărea ca efect secundar al procesului de albire sensibilitatea dentară la consumul de alimente sau băuturi fierbinţi ori reci. Acesta depinde de concentraţia de peroxid a gelului de albire, de timpul de aplicare sau de integritatea smalţului dentar (de prezenţa unor leziuni carioase sau eroziuni în suprafaţa smalţului).

Cât de des îți poți albi dinții?

Cu toţii ne dorim un zâmbet alb şi strălucitor, dar intensitatea de deschidere a culorii depinde de structura smalţului fiecăruia. Există o limită în cât de mult ne putem albi dinţii şi, peste aceasta, trebuie să știi că substanţa activă poate afecta ireversibil structura smalţului. Albirea dentară nu poate fi făcută anual, pentru că efectele asupra smalţului sunt cumulative. Este important să luăm în calcul stilul de viață și să facem ajustări în ceea ce privește obiceiurile nocive, pentru a avea şi a menţine un smalţ alb strălucitor.

Vezi și Cum te ajută turmericul să ai dinţi albi. Remediul care acţionează precum benzile pentru albirea dentară

Evită alimentele care colorează!

Pentru a păstra zâmbetul alb imaculat mai mult timp, este indicat ca măcar pe durata procedurii (şi după!), să eviți alimentele şi băuturile puternic pigmentare ca: vin roşu, cafea, ceai, fructe de pădure, oţet balsamic. Sau încearcă să le consumi cu moderație ori să folosești paiul; în această perioadă, smalţul dentar este mai sensibil, mai permeabil şi necesită o atenţie deosebită.

Ce să știi despre faţete dentare

În cazul în care îți dorești schimbarea culorii sau a formei dinților, soluția o reprezintă fațetele dentare. Acestea presupun o intervenție estetică miniinvazivă, care rezolvă probleme dentare de la colorații ale dinților la o formă necorespunzătoare a dinților, spații interdentare sau înghesuiri. Acest tip de tratament are o durată de valabilitate de până la 15-20 de ani.

Citește și: Ulei de nucă de cocos pentru dinţi, ca să ai o dantură albă

„Albirea dentară este prezentă peste tot în jurul nostru. Tinerii observă dinţii albi şi perfecţi ai celebrităților favorite şi devin interesaţi să aibă şi ei un zâmbet perfect, alb şi strălucitor. Ei sunt cei care ne întreabă cel mai des dacă pot beneficia de un tratament de albire dentară. Întotdeauna, recomandăm o abordare conservativă, le explicăm implicaţiile, importanţa respectării regulilor de igienă orală, evitarea obiceiurilor nocive precum fumatul sau a consumului în exces de sucuri care pot produce coloraţii. Şi, cel mai important, trebuie să înţeleagă că nu trebuie să abuzeze de această procedură, iar efectul ei trebuie menţinut cât mai mult timp‟, explică Dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog ortodont la PerfectDent și Perfect Dent Kids, București.

@shutterstock



Recente

slabit jpg
detergent de spalat rufe jpg
fasole alba uscata jpg
Supa rece de legume, Sursa foto shutterstock 668899363 jpg
Cafea sau ceai  Sursa foto shutterstock 2195838791 jpg
imbatranirea prematura este accelerata de felul in care bei apa jpg
Prajitura cu scortisoara  Sursa foto shutterstock 1038045298 jpg
Lasagna cu spanac  Sursa foto shutterstock 362034866 jpg
Exercitii Pilates care iti subtiaza talia  Sursa foto shutterstock 610194995 jpg
ulei de masline jpg
Poza de cover  Care sunt principalele aspecte intalnite la copiii cu tulburare de spectru autist  Iata ce trebuie sa cunosti despre acestea! Copil cu TSA, terapeut, cabinet jpg
gradinarit  jpg
Gogosi cu mas si scortisoara  Sursa foto shutterstock 318892187 jpg
Felul in care dormi conteaza jpg
Ce provoaca manacarimi ale pielii  Sursa foto shutterstock 1169648437 jpg
Placinta cu spanac si branza  Sursa foto shutterstock 1074532910 jpg
pisică albă  foto   Shutterstock jpg
Briose cu mere  sursa foto shutterstock 1468526849 jpg
bicicleta, sala de fitness jpg
polipii pe colon jpg