Sucul care n-ar trebui să lipsească zilnic cardiacilor. Previne infarctul!

Potrivit unei noi cercetări, dacă bei în fiecare zi un pahar cu acest suc îţi reduci riscul de inflamații dăunătoare şi de infarct dacă suferi de o boală coronariană precum cardiopatia ischemică.

image

O boală de inimă frecventă, boala arterială coronariană, numită şi cardiopatie ischemică, este şi una dintre principalele cauze ale infarctului. S-a depistat că persoanele care sunt diagnosticate cu această boală au niveluri reduse de oxid nitric. Acesta este produs în mod natural de organism. Are rol antiinflamator şi de a regla tensiunea arterială. Chiar dacă inflamația protejează organismul de răni și infecții, la persoanele care suferă de cardiopatie ischemică, inflamația persistentă poate afecta arterele şi poate creşte riscul unui atac de cord.

Ce suc de legume poate reduce riscul de infarct?

Cercetătorii britanici de la Universitatea Queen Mary din Londra au investigat dacă un suc zilnic de sfeclă roșie bogat în nitrat anorganic ar crește nivelul de oxid nitric și dacă acest lucru ar afecta inflamația.

„Cercetarea noastră sugerează că un pahar zilnic de suc de sfeclă roșie ar putea fi o modalitate de a introduce nitrați anorganici în dietă pentru a ajuta la întreruperea inflamației dăunătoare”, a declarat Dr. Asad Shabbir, unul dintre cercetători la prezentarea rezultatelor studiului.

Vezi și: Supă rece de sfeclă cu iaurt

La cercetare au participat circa 115 voluntari sănătoși. 78 din ei au primit un vaccin împotriva febrei tifoide pentru a crește temporar inflamația la nivelul vaselor sanguine, iar 36 au primit o cremă pentru a crea o veziculă mică pe piele și pentru a produce o inflamație cutanată, locală.

Toţi au băut un pahar şi jumătate de suc de sfeclă roșie în fiecare dimineață timp de o săptămână. Jumătate a băut suc bogat în nitrați, în timp ce cealaltă jumătate a băut suc lipsit de nitrați.

Sucul de sfeclă reduc inflamaţiile din corp

Voluntarii cărora li s-a administrat vaccinul şi care au băut sucul de sfeclă roșie bogat în nitrați au avut mai mult oxid nitric în sânge, urină și salivă, comparativ cu cei care au primit sucul fără nitraţi.

Vezi și: Leguma care curăţă ficatul şi colonul

S-a observat că sucul bogat în nitrați a restabilit şi funcția endoteliului, celulele care căptușesc vasele de sânge. Endoteliul menține buna funcționare a vaselor sanguine, dar nu şi în caz de inflamație.

Cercetătorii au mai descoperit că, în cazul celor care au avut vezicule pe piele, acestea s-au vindecat mai repede la cei care au băut sucul de sfeclă roșie bogat în nitrați. Mai mult, au avut un nivel mai mic de globule albe inflamatoare.

FOTO: Shutterstock