Te balonezi adesea? Surprinzător ce alimente pot fi de vină!

Multe dintre alimentele care fac parte din dieta ta cotidiană, de aceea s-ar putea să fii surprins de lista de alimente care provoacă balonare.

image

Dacă, după o masă copioasă, este normal să te confrunţi cu balonare după o masă copioasă, dar există unele alimente care provoacă disconfort mai mult decât altele. Unele dintre cele mai sănătoase alimente din jur, pe care le consumăm în mod regulat, sunt printre principalii vinovați pentru crearea acelui sentiment inconfortabil provocat de balonare.

Balonarea are multe cauze: constipația, o intoleranță alimentară, boala celiacă sau sindromul colonului iritabil. Pe de altă parte, şi consumul frecvent sau în cantităţi mari al unor alimente, chiar dacă sunt sănătoase, pot crea probleme digestive unora, precum balonarea.

Alimentele cu niveluri ridicate de oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide și polioli pot da balonare. Acestea conţin carbohidrați pe care intestinul subțire se străduiește să-i absoarbă, dar pot duce la o senzație de balonare inconfortabilă și crampe stomacale, după cum a arătat Jess Suthard, specialista în nutriție americană. Ea susţine că multe alimente pe care lumea le consumă în fiecare zi pot crea balonare celor cu stomacul sensibil sau cu probleme digestive.

Merele

Un măr pe zi ar putea ține medicul departe, dar nu va face același lucru pentru balonare, deoarece este unul dintre alimentele care provoacă balonare. Cauza o reprezintă coaja fibroasă și conținutul de fructoză, zahărul natural din fructe. Acest zahăr este deosebit de greu de descompus la nivelul intestinelor, provocând disconfort, dureri şi flatulenţă.

Ceapa

Şi ceapa este unul dintre vinovați când te confrunţi cu balonarea. este ceapa. Din păcate pentru noi, ceapa conține o mulțime de compuși ai sulfului și fructani, un carbohidrat care atrage cantități mari de apă în colon atunci când fermentează în stomac. Ambele sunt greu de descompus și absorbit. Totuşi, prin trecerea prin procesul de gătire, se descompun mulți dintre compușii din ceapă, așa că organismul îi poate digera.

Grâul

Pâinea pe care o consumăm noi românii în cantităţi mari, dar și alte produse din grâu sunt declanșatoare de balonare. Dacă observi că te resimţi după ce mănânci produse pe bază de grâu, este o idee bună să consulți un medic cu privire la posibilitatea bolii celiace. Grâul se numără printre alimentele pe care le consumăm zilnic, de aceea se poate număra printre cele mai frecvente cauze ale balonării.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă mănânci pâine în fiecare zi?

Insensibilitatea la gluten poate avea drojdia din pâinea produsă industrial, deoarece continuă să fermenteze în sistemul digestiv după consumare, provocând flatulenţă și balonare.

Pont

Pentru prevenirea balonării, ține un jurnal alimentar în care notezi tot ce mănânci şi când te simţi balonat.

Sucurile de fructe

Ai putea fi tentat să crezi că sucul de fructe proaspăt stors este util în problemele digestive, deoarece combate constipația. Excesul de suc de fructe ar putea să aibă efectul opus. Sucurile de fructe au un nivel scăzut de oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide și polioli, dar nivelul lor ridicat de zahăr și aciditatea, împreună cu nivelul scăzut de fibre le fac mai greu de digerat.

Te-ar mai putea interesa: 5 băuturi care te balonează

Atenţie!

Sucurile făcute din fructe cu zaharuri naturale, cum ar fi merele și strugurii, pot fi cel mai greu de digerat.

FOTO: Shutterstock



Recente

Rulada cu nuci si scortisoara  Sursa foto shutterstock 1679665513 jpg
slabit jpg
detergent de spalat rufe jpg
fasole alba uscata jpg
Supa rece de legume, Sursa foto shutterstock 668899363 jpg
Cafea sau ceai  Sursa foto shutterstock 2195838791 jpg
imbatranirea prematura este accelerata de felul in care bei apa jpg
Prajitura cu scortisoara  Sursa foto shutterstock 1038045298 jpg
Lasagna cu spanac  Sursa foto shutterstock 362034866 jpg
Exercitii Pilates care iti subtiaza talia  Sursa foto shutterstock 610194995 jpg
ulei de masline jpg
Poza de cover  Care sunt principalele aspecte intalnite la copiii cu tulburare de spectru autist  Iata ce trebuie sa cunosti despre acestea! Copil cu TSA, terapeut, cabinet jpg
gradinarit  jpg
Gogosi cu mas si scortisoara  Sursa foto shutterstock 318892187 jpg
Felul in care dormi conteaza jpg
Ce provoaca manacarimi ale pielii  Sursa foto shutterstock 1169648437 jpg
Placinta cu spanac si branza  Sursa foto shutterstock 1074532910 jpg
pisică albă  foto   Shutterstock jpg
Briose cu mere  sursa foto shutterstock 1468526849 jpg
bicicleta, sala de fitness jpg