Transpirațiile nocturne îți afectează somnul? Află de ce apar și cum scapi de ele!
Transpirația nocturnă, cunoscută și sub denumirea de hiperhidroză, poate afecta calitatea somnului. Ca să te odihnești corespunzător, mai întâi trebuie să descoperi de ce apare. Îți prezentăm câteva cauze posibile!
Ca să dormi suficient, este necesar să limitezi contactul cu lumina albastră, să ai o saltea de bună calitate, să consumi alimente cu cel puțin trei ore înainte de culcare și, mai mult decât atât, să ții sub control transpirațiile nocturne.
Potrivit Clinicii Mayo, transpirațiile nocturne sunt descrise precum episoade repetate de transpirație puternică. Asta înseamnă că trezirea din somn și schimbarea lenjeriei consumă mult timp și îți îngreunează procesul de adormire. Așa că iată câteva motive pentru care te-ai putea confrunta cu transpirații în timpul nopții!
Citește și: Transpirația excesivă, semn al unor afecțiuni. La ce să fii atent
De ce transpiri în timpul nopții
În primul rând, temperatura corpului poate să crească dacă temperatura din cameră este prea mare sau dacă dormi sub mai multe pături și pilote.
În al doilea rând, consumul de alcool, cofeină și alimentele picante pot influența apariția transpirației excesive. Și consumul de anumite medicamente poate să influențeze. Potrivit „Healthline‟, unele medicamente pot să aibă ca efect secundar acest efect, precum și anumite afecțiuni medicale, precum: hipoglicemia, tulburările autoimune, hipertiroidismul și infecțiile virale.
Modificările hormonale apărute la menopauză și în timpul menstruației pot fi, de asemenea, de vină pentru apariția bufeurilor și transpirației. Aceste modificări apar din cauza nivelurilor fluctuante de estrogen și progesteron. De asemenea și în timpul sarcinii pot să apară aceste manifestări, dar și la bărbați când nivelul de testosteron este scăzut.
Vezi și: De ce este un obicei greșit să dormi cu aceleași pijamale două nopți la rând
Cum poți să faci?
Ca să scapi de transpirațiile nocturne, există câteva lucruri pe care poți să le faci. În primul rând, asigură-te că salteaua pe care dormi nu reține căldură și nu limitează fluxul de aer. Pe piață există produse făcute din materiale cu proprietăți de răcire.
De asemenea, optează pentru lenjerii de pat din bambus și mătase și controlează temperatura din dormitor. O temperatură scăzută a camerei te va ajuta, de asemenea, să dormi mai repede. La fel de indicat este să eviți să consumi alcool, băuturi cu cofeină și mâncare condimentată înainte de somn.
Pont: Ca să reglezi temperatura corpului, consumă un pahar mic cu apă rece înainte să mergi la culcare!
Sursă foto: Shutterstock