Truc să alungi țânțarii. Ce săpunuri te fac neatractiv pentru insecte

Anumite săpunuri şi parfumuri pot atrage mai mulţi țânțari, în timp ce altele au efectul invers.

image

Oamenii de știință din SUA au descoperit că insectele, îndeosebi ţânţariim au fost atrase mai mult de cei care folosesc parfumuri florale. Rezultatele sugerează că până şi pesoanele care atrag țânțarii în mod obişnuit, ar putea să devină repelenți prin simpla schimbare a săpunului.

Cum percep ţânţarii mirosurile oamenilor?

Ţânţarii au receptori de miros la nivelul antenelor care sunt conectaţi la neuroni. Aceştia transmit informaţii despre miros creierului lor. Fiecare receptor detectează o anumită particulă de miros, care declanșează neuronul de care este legat. La majoritatea animalelor, fiecare neuron are receptori care detectează aceeași particule de miros.

Info

Anul trecut, cercetătorii din New York au descoperit că neuronii țânțarilor au receptori care detectează diferite particule de miros, deci pierderea unuia sau a mai multor receptori nu afectează capacitatea țânțarilor de a simţi mirosurile umane.

Au fost folosiţi ţânţari dintr-o specie care transmite boli ca Zika

Cercetătorii americani au declarat recent în publicaţia iScience că descoperirile lor ar putea fi folosite pentru a ajuta la crearea unor soluţii care resping insectele purtătoare de boli, cum sunt şi ţânţarii. Academicienii de la Universitatea Virginia Tech au analizat mirosurile chimice emise de patru participanți înainte și după ce s-au spălat cu mai multe tipuri de săpunuri.

Te-ar mai putea interesa: Aşa scapi de ţânţari! 12 soluţii cu efect forte pentru înţepăturile de insecte

Voluntarii şi-au spălat un braț, au limpezit cu apă, 30 de secunde, apoi s-au uscat cu un prosop de hârtie. Alţi voluntari s-au spălat cu săpunul de testare timp de zece secunde și au clătit pentru încă zece secunde. Ambele brațe au fost apoi acoperite cu un manșon de nailon. S-a procedat asemănător cu toate tipurile de săpun.

După o oră, cercetătorii au pus mânecile de nailon într-o ceașcă acoperită cu plasă plină cu țânțari adulţi, femele din specia Aedes aegypti, cunoscută pentru faptul că răspândește boli, ca Zika. Au fost folosiţi doar țânțari femele, deoarece acestea se hrănesc cu sânge. Țânțarii masculi se hrănesc exclusiv cu nectarul plantelor. Au fost expuse doar mânecile din material textil pentru a nu-i expune pe voluntari la insecte şi pentru a exclude efectele înţepăturilor acestora.

Ce parfumuri sunt ocolite de insecte?

Rezultatele au arătat că săpunurile cu parfumuri florale au crescut atractivitatea la ţânţari. Pe de altă parte, cei care au folosit săpunuri cu nucă de cocos şi migdale au fost evitaţi de insecte. Există unele dovezi conform cărora uleiurile de nucă de cocos sunt un factor natural care respinge țânțari. Benzaldehida, un compus care se găsește în mod obișnuit în plantele cu un miros asemănător migdalelor, a fost, de asemenea, ocolit de ţânţari.

Autorul studiului, omul de ştiinţă Clement Vinauger, a declarat conform Dailymail: „Este remarcabil că aceeași persoană care este extrem de atractivă pentru țânțari atunci când foloseşte un anumit tip de săpun poate să devină mai atractivă pentru țânțari sau respingătoare pentru țânțari dacă alege alt săpun. A ști ce ademenește dăunătorii deschide ușa spre dezvoltarea unor repelente, capcane și alte metode mai bune pentru a-i ține la distanță‟.

Vezi și: Ca să scapi de înțepăturile de țânțari, evită să porți aceste culori!

Coautorul studiului, Dr. Chloe Lahondere, a adăugat: „Știm că proporțiile de substanțe chimice sunt extrem de importante pentru a determina dacă țânțarii sunt atrași sau respinși. Schimbarea raportului dintre aceleași substanțe chimice exacte poate duce la atracție, indiferență sau repulsie‟.