Mit sau realitate: Poți încărunți din cauza stresului? Ce spun datele științifice

Poate și tu cunoști pe cineva care este convins că a încărunțit din cauza stresului, dar are această credință validare științifică? Iată ce arată studiile! 

image

Încărunțirea părului este un proces complex, care poate fi influențat de diferiți factori, precum îmbătrânirea. Pe măsură ce anii trec, celulele in foliculii de păr produc mai puțină melanină, (pigmentul care dă culoare părului), prin urmare părul nou crește cu mai puțin pigment, fiind mai deschis la culoare sau cărunt. Și genetica are o mare contribuție, la fel și deficiențele nutriționale, (precum vitamina B12, fier și cupru) sau existența unor tulburări autoimune (spre exemplu, alopecia areată). Are și stresul o contribuție? 

Citește și acest articol: Cele mai frumoase tunsori pentru femeile cu păr cărunt 

Mit sau realitate: Stresul încărunțește? 

O echipă de cercetători de la Universitatea din Columbia a investigat relația dintre stres și încărunțirea părului, iar rezultatele sugerează că stresul, într-adevăr, poate contribui la acest proces. Interesant este că oamenii de știință au descoperit că părul gri ar putea reveni la culoarea sa naturală în timpul vacanțelor, respectiv în perioadele în care suntem mai puțin stresați sau deloc.  

Vezi și acest articol: Uită de vopseaua de păr! Aceste metode naturale te vor ajuta să scapi de firele albe 

Mai mult decât atât, un studiu realizat în anul 2020 pe șoareci a constatat că legătura dintre stres și părul gri este plauzibilă. Cercetătorii au descoperit că, în condiții de stres acut, părul animalelor devine gri, deoarece sistemul nervos simpatic (care face parte din sistemul nervos vegetativ și este responsabil de pregătirea corpului pentru acțiuni în situații periculoase) poate duce la epuizarea rapidă a celulelor implicate în crearea pigmentului. Desgur, acest studiu are limitări semnificative, îndă profesioniștii sugerează că stresul cronic, împreună cu genetica, pot contribui la dezvoltarea încărunțirii: 

„Adevărata îngrijorare este stresul cronic prelungit. Stresul pe termen lung este dăunător pentru sănătatea noastră generală. Cu alte cuvinte, stresul afectează sănătatea ,iar sănătatea afectată crește nivelul de stres‟, avertizează Dr. Patricia Simone, profesor de neuroștiință cognitivă și profesor de psihologie la Universitatea Santa Clara, care spune că gestionarea stresului este deosebit de importantă: „Oamenii au mai mult control asupra stresului decât își dau seama. Modul în care percepem o situație este importantă. Deci, dacă simțim că avem resurse necesare pentru a gestiona o situație, avem mai puține șanse să ne confruntam cu stres cronic‟, a punctat specialista, potrivit „USA Today‟. 

Sursă foto: Shutterstock