18 ianuarie, cea mai deprimantă zi din 2016

1 72149 original jpg jpeg

După vineri 13, cea mai tristă zi din an este 18 ianuarie. O demonstrează oamenii de ştiinţă, care au şi o formulă pentru a arăta că este o realitate pentru mulţi dintre noi. Cum este şi prima zi din săptămână, este cu atât mai dificil. Află explicaţiile cercetătorilor şi câteva soluţii!

A treia zi de luni din an este considerată din anul 2005 ca „lunea cea tristă” în care mulţi au o dispoziţie proastă. Atunci,medicul Cliff Arnall,psiholog şi profesor la Universitatea din Cardiff,Ţara Galilor,a realizat o formulă matematică pentru a calcula cele mai deprimante zile din an,în care W reprezintă vremea,D diferenţa dintre datorii şi posibilitatea de a le acoperi,T timpul trecut de la terminarea Crăciunului,Q timpul trecut de la începului anului,M nivelul scăzut al motivaţiei personale,Na nevoia de a acţiona:

9f0ab1afb69cab99bec76c81d8ef19f2 jpg jpeg

Rezultatul calculelor lui a indicat a treia zi de luni din an ca fiind cea mai deprimantă.

Ianuarie,luna reorganizării

Este de aşteptat că luna ianuarie în întregime este mai grea pentru toată lumea,după o perioadă ceva mai lungă de vacanţă. Mai mult,începutul de an te stimulează să analizezi realizările anului trecut şi stabilirea unora noi. Adesea,ridici ştacheta mai sus decât ar fi indicat şi să te străduieşti mult peste forţele proprii să-ţi învingi limitele la serviciu.  

Iată ce te sfătuieşte psihologul Aurelia Moraru:„Este esenţial să începem cu paşi mici să ne reorganizăm mediul de lucru şi să căutăm metode de eliminare a monotoniei. Mai ales în luna ianuarie,este important să gândim pozitiv,să găsim motivaţii şi să începem să punem în aplicare un plan pentru anul care a început. Putem să ne orientăm către o meserie care se potriveşte mai bine aptitudinilor noastre sau putem căuta cursuri pentru a avea maimulte satisfacţii profesionale”.

Ce mănânci influenţează starea de spirit

Insomnia,agitaţia,problemele de concentrare,sentimentul că ţi-ai pierdut cheful de viaţă şi vitalitatea pot apărea pe 18 ianuarie sau în general,la început de an. Dieta poate să combat aceste neplăceri,datorate şi vremii,a lipsei de lumină în zilele de iarnă. Optează pentru salate de legume şi de fructe,sucuri,supe,alimente cu un conţinut mare de apă,pentru o bună hidratare. Carbohidraţii din cereale,paste şi cartofi,legumele verzi şi sucurile de fructe ajută la eliberarea serotoninei,neurotransmiţător care învinge depresia. Lactatele,ceaiul de muşeţel,cerealele integrale,carnea de peşte sau de pui n-ar trebui nici ele să-ţi lipsească după mesele mai grele de la finalul anului ce-a trecut.

Extrapont

Ia o pauză în mijlocul zilelor de serviciu şi ieşi la o plimbare scurtă în aer liber,pentru a profita de lumină şi de aer curat!



Recente