Afecţiuni ginecologice frecvente

1 78735 original jpg jpeg

Afecţiunile ginecologice nu sunt deloc de neglijat, astfel că am stat de vorbă cu un medic specialist pentru a afla care sunt cele mai des întâlnite afecţiuni de acest fel.

Pentru fiecare persoană, orice consult ginecologic se finalizează cu aflarea unui diagnostic. Câteodată, acesta pune în dificultate pacienta care, din diferite motive (teamă sau graba de a pleca din cabinetul doctorului ginecolog), nu pune întrebările ce ar ajuta-o să înţeleagă afecţiunea de care tocmai a aflat că suferă. Pentru a înlătura aceste nelămuriri, am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, pentru a afla ce înseamnă unele dintre cel mai des întâlnite afecţiuni ginecologice de tip feminin.

Fibroamele uterine

3 din 4 femei sunt predispuse să dezvolte fibroame uterine pe parcursul vieţii şi afectează pacientele cu vârste cuprinse între 35 şi 55 de ani. Fibromul uterin este cea mai frecventă tumoră ginecologică benignă, deci necanceroasă. Poate să apară ca urmare a unui dezechilibru hormonal, după o naştere, din cauza obezităţii, dar se poate şi moşteni genetic. Diagnosticarea se face în urma unui control ginecologic, urmat apoi de o ecografie transvaginală sau histerosonogramă (umplerea uterului cu o soluţie sterilă salină în timpul ecografiei transvaginale). Majoritatea fibroamelor sunt inofensive şi dispar (sau se retrag) după instalarea menopauzei.

Hidrosalpinx

Se manifestă prin blocarea trompelor uterine cu un lichid seros, blocând practic contactul dintre spermatozoid şi ovul şi reprezintă una dintre cel mai întâlnite cauze de infertilitate de tip feminin. Infecţia cu gonoreea şi chlamydia, endometrioza, cancerul tubar ori infecţia după o intervenţie chirurgicală în sfera genitală se numără printre principalele cauze ale afecţiunii. Simptomele pot să apară târziu, mult după ce boala s-a instalat, şi pot consta în dureri abdominale, alterearea stării generale, pierderi de sânge. Diagnosticul se pune fie ecografic, fie cu ajutorul unei salpingografii (radiografierea trompei uterinei cu ajutorul unei substanţe de contrast), fie prin laparascopie.

Află ce alte afecţiuni ginecologice sunt frecvente pe clicksanatate.ro.

Sursa foto: today.com