Care este legătura între anticoncepţionale şi cancer

1 70913 original jpg jpeg

Pastilele contraceptive sunt printre cele mai cunoscute metode prin care poate fi prevenită o sarcină nedorită. Însă de-a lungul timpului au apărut numeroase controverse legate de administrarea lor, mai mult sau mai puţin adevărate. Află dacă există vreo legătură între anticoncepţionale şi cancer!

La toate nelămuririle legate de efectele adverse ale pastielor contraceptive,la contraindicaţii la riscurile lor ne-a răspuns doamna doctor Mirela Popa,medic primar ginecolog şi specialist al campaniei Planifică Neprevăzutul.

1.      Este nevoie de pauze în administrarea pilulelor contraceptive?

Contrar părerii generale,administrarea pilulelor contraceptive pe o perioadă de aproximativ 5 ani,fără pauze,nu prezintă niciun risc pentru organism,cu condiţia ca femeia să efectueze anual un control medical. Controlul ginecologic şi analizele uzuale anuale au rolul de a verifica starea de sănătate a femeii,astfel încât ea să poată continua să folosească pilulele în siguranţă şi să se bucure de o viaţa sexuală fără griji. Anticoncepţionalele pot fi administrate fără pauză chiar ani la rând,cu excepţia cazurilor în care medicul specialist recomandă altfel în cadrul controlului anual.

2.      Este adevărat că antibioticele influenţează efectul pilulelor contraceptive?

Antibioticele folosite frecvent,precum ampicilina,metronidazolul,quinolone sau tetraciclinanu reduc eficienţa contracepţiei orale. Există însă şi antibiotice pare pot interacţiona cu pilulele contraceptive. Un exemplu este rifampicina,un antibiotic folosit în tratamentul tuberculozei pulmonare,care accelerează capacitatea de metabolizare a ficatului şi,astfel,poate anula eficienţa pilulelor. De aceea,este important ca femeia să consulte prospectul pilulelor contraceptive pe care le utilizează şi,de asemenea,să spună medicului că este utilizatoare ori de câte ori îi este recomandat un tratament,indiferent dacă acesta include sau nu antibiotice.

3.      Administrarea anticoncepţionalelor pe termen lung poate duce la infertilitate?

Nu. În anumite cazuri,poate exista o întârziere în apariţia sarcinii imediat după întreruperea pilulelor,în mod special în cazul pilulelor macrodozate (care conţin peste 50 micrograme de etinilestradiol). Această întârziere este întâlnită şi în cazul femeilor care folosesc alte metode de contracepţie (de exemplu,dispozitivul intrauterin). Efectul pilulelor dispare însă complet în două-trei luni de la întreruperea pilulelor,iar aparatul reproducător feminin îşi reia toate procesele de dinaintea utilizării acestora.

De asemenea,trebuie precizat faptul că nu există nicio legătură între avortul spontan sau o eventuală sarcină care se opreşte din evoluţie şi folosirea anterioară a pilulelor,indiferent de cât de întinsă a fost perioada de administrare. 

4.      Există posibilitatea ca pilulele contraceptive să scadă apetitul sexual?

Uneori este posibil ca libidoul să scadă în timpul administrării de anticoncepţionale,însă acest fapt este redus din punct de vedere statistic. Adesea,scăderea apetitului sexual este legat de cauze complet independente de pilulele contraceptive. Însă,daca femeia consideră că efectul poate fi produs de acestea,ea poate merge la medic pentru a solicita un alt tip de pilule.

5.       Pilulele contraceptive îngraşă?

În majoritatea cazurilor,creşterea în greutate nu este determinată de anticoncepţionale,ci poate coincide cu o schimbare a stilului alimentar sau un abuz de alimente bogate în calorii. Astfel,legătura dintre pilule şi creşterea în greutate este o preconcepţie. Pentru a avea un bun control al greutăţii,este necesar să acordăm atenţie constantă dietei şi exerciţiilor fizice regulate.

6.      Ce riscuri există dacă aş începe să iau anticoncepţionale,însă sunt fumătoare şi am peste 35 de ani?

Contracepţia hormonală este contraindicată femeilor fumătoare cu vârsta de peste 35 de ani,întrucât poate determina creşterea riscului apariţiei bolilor cardiovasculare,aceastea putând ajunge,în anumite cazuri,până la infarct miocardic acut sau a accidentelor vasculare cerebrale. În acest caz,alternativa poate fi dispozitivul intrauterin fără implant hormonal.

7.      Pot folosi pilulele contraceptive fără pauza de 7 zile  pentru a evita apariţia menstruaţiei? Există riscuri?

Majoritatea pilulelor contraceptive presupun faptul că femeia va lua câte o pilulă în fiecare zi,la aceeaşi oră,timp de 21 de zile,urmate de pauza obişnuită de 7 zile. După acest ciclu de 28 de zile,se reia administrarea. Uneori,însă,menstruaţia poate să apară într-un moment complet nepotrivit pentru femeie (de exemplu,în timpul concediului sau în pragul unui eveniment important). În aceste cazuri,se poate renunţa la pauza uzuală de 7 zile,iar seria de 21 de pilule poate fi continuată imediat de o nouă folie de 21,fără niciun risc pentru organism.  

Aici trebuie spus că există şi pilule contraceptive disponibile sub formă de folii de 28 de pilule,care pot include fie 24 de pastile active (cu conţinut hormonal) şi 4 inactive (cu efect placebo),fie 21 de pastile active şi 7 inactive. Acestea se administrează fără pauză,neîntrerupt,iar rolul lor principal este de a uşura administrarea,eliminând necesitatea ca femeia să ţină cont,lună de lună,de ziua în care trebuie începută o nouă folie.

8.      Există vreo legătură între anticoncepţionale şi cancer?

Pilulele protejează împotriva cancerului de endometru,fapt sprijinit de studii care au descoperit că riscul apariţiei acestei boli scade cu 80% la fiecare 10 ani de administrare,iar efectul persistă pe o perioadă de 20 ani de la oprirea administrării.

În plus,pilulele protejează împotriva cancerului de ovar,un tip de cancer „tăcut”,lipsit de simptome,care,de regulă,este depistat târziu,atunci când este deja într-un stadiu avansat. Efectul protectiv al pilulelor creşte odată cu durata de folosire şi continuă 20 de ani după întreruperea utilizării. În cazul acestui timp de cancer,pilulele trebuie să fie folosite minimum 3-6 luni pentru ca efectul de protecţie să apară.



Recente

shutterstock 2228997547 jpg
shutterstock 1517210297 jpg
Baclava cu fistic  Sursa foto shutterstock 2113201757 jpg
vaccin gripal batrani png
Semne subtile ca ai prea mult zahar in dieta  Sursa foto shutterstock 1668942076 jpg
clickpentrufemei ro (14) jpg
Modele de unghii de Halloween jpg
Descopera cum po i sa ai parte un aer curat în locuin a ta jpg
copil  foto   Shutterstock jpg
Tocana de chiftele  Sursa foto shutterstock 1061262914 jpg
La ce se foloseste dezumidificatorul in casa 5 AVANTAJE pe care trebuie sa le cunosti jpg
titlu Cum să alegi restaurantul potrivit pentru nuntă jpg
Dulceata de struguri albi  Sursa foto shutterstock 712190629 jpg
Colectie hair trends 2025 jpg
Tocanita cu peste  Sursa foto shutterstock 1632304759 jpg
bani  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 213044644 jpg
De ce să ți detoxifici organismul înainte de începerea unei diete de slăbit jpg
tort  shutterstock jpg
hanorac baieti jpg