Ce afecţiuni poţi trata cu anticoncepţionale
De regulă, anticoncepţionalele sunt folosite pentru efectul contraceptiv pe care îl îndeplinesc cu succes în 99,7% dintre cazuri, dacă sunt utilizate corect. Ceea ce nu ştiai despre ele este că pot fi folosite şi ca tratament.
Viaţa de cuplu nu ar fi la fel de liniştită fără o metodă contraceptivă sigură,care să-ţi asigure confortul de a te bucura pe deplin de momentele petrecute alături de partener şi care,în acelaşi timp,să vă permită să decideţi care este momentul potrivit pentru o sarcină. Alături de această rată ridicată de eficienţă,anticoncepţionalele funcţionează şi ca tratament pentru o serie de simptome şi afecţiuni cu care se confruntă femeile. Astfel de beneficii devin adesea un criteriu de selecţie în momentul prescrierii unui anumit tip de anticoncepţionale de către medic.
Ciclu menstrual neregulat
Atunci când este greu de anticipat care sunt „acele zile”,şi planurile tale se pot modifica brusc. Anticoncepţionalele te ajută să ai un ciclu mestrual regulat,oferindu-ţi confortul de a şti exact la ce să te aştepţi şi când.
Crampele abdominale
În combinaţie cu o menstruaţie abundentă,durerile acute din acea perioadă pot deveni un adevărat coşmar. Pilulele contraceptive pot diminua simţitor aceste dureri,reglând,totodată,fluxul menstruaţiei. În plus,pilulele pot ameliora simptomele sindromului premenstrual,care includ senzaţia de balonare,retenţia de lichide,senzaţia de tensiune la nivelul sânilor,migrene,oboseală,poftă de mâncare accentuată.
Citeşte şi:
Ce nu ştiai despre pilulele contraceptive
Iată la ce pilule duc la îngrăşare
Chisturi ovariene
Anticoncepţionalele pot proteja împotriva apariţiei chisturilor ovariene funcţionale,care apar uneori ca urmare a ovulaţiei. Acestea pot avea ca simptome urinarea frecventă,dureri abdominale sau creşterea în greutate.
Bolile inflamatorii pelvine
Anticoncepţionalele limitează riscul apariţiei acestor afecţiuni care fac parte din grupul bolilor cu transmitere sexuala şi determina riscul apariţiei sarcinii extrauterine. Potrivit www.planificaneprevazutul.ro,ele se manifestă mai ales prin dureri în timpul actului sexual,dureri între menstruaţii sau scurgeri vaginale modificate.
Cancerul de sân
Utilizarea pilulelor previne şi apariţia afecţiunilor benigne ale sânului (sau fibroadenoame) sau a fibroamelor uterine (tumori benigne ale muşchiului uterin).
Cancerul ovarian sau al mucoasei uterine
O serie de studii de specialitate arată că femeile care utilizează anticoncepţionale pe o perioadă îndelungată prezintă un risc mult mai scăzut de cancer al mucoasei uterine sau cancer ovarian-un tip de cancer diagnosticat,de cele mai multe ori,în fază târzie şi cu şanse minime de vindecare.
Endometrioza
Tratamentul cu anticoncepţionale previne endometrioza,o boală care reprezintă o creştere anormală a celulelor care se desprind de pereţii uterului la menstruaţie. Acestea ajung cel mai adesea pe ovare,trompa uterină,vezică,sau la nivelul rectului. Boala este însoţită de un proces de fibroză semnificativ şi este adesea răspunzătoare de infertilitate.
Acneea şi excesul de păr
Din punct de vedere endocrinologic şi cosmetic,anticoncepţionalele au efecte asupra acneei şi hirsutismului-termen care denumeşte excesului de păr de pe faţă şi corp-restabilind echilibrul glandelor sebacee.
Osteoporoza
De asemenea,studiile au arătat că femeile care folosesc anticoncepţionale pot reduce riscul apariţiei osteoporozei în a doua parte a vieţii,datorită estrogenului din compoziţia pilulelor.
Despre campania Planifică Neprevăzutul!
Planifică Neprevăzutul! Peste o campanie de educare şi informare lansată în octombrie 2013 la iniţiativa SECS (Societatea de Educaţie contraceptivă şi sexuală). Initiativa urmăreşte o mai bună informare pe teme de contracepţie şi viaţă sexuală sănătoasă. Campania se desfăşoară pe platforma online
,iar toţi cei care au întrebări pot trimite mesaj direct medicului la adresa
,urmând să primească răspuns în cel mai scurt timp. Până în prezent,specialiştii Planifică Neprevăzutul! au răspuns pe e-mail la peste 1600 de întrebări primite de la cei interesaţi ce contracepţie şi o viaţă de cuplu sănătoasă.