Ce e mai sănătos: albuşul sau gălbenuşul?

1 65465 original jpg jpeg

Circulă diverse mituri legate de consumul de ouă. Sunt persoane care, de teamă să nu se îngraşe sau să nu aibă probleme cu nivelul de colesterol, consumă doar albuşuri. Studiile încearcă să afle care sunt beneficiile pentru sănătate ale albuşului, comparativ cu ele ale gălbenuşului.

Ce spun cercetările recente

Gălbenuşurile au fost demonizate zeci de ani,ca fiind o sursă de mare de calorii şi un pericol pentru sănătatea inimii. Cercetările recente arată că toate acestea sunt false. Gălbenuşul este un aliment extrem de nutritiv şi de necesar organismului. Prin urmare,cercetătorii recomandă consumul ouălor întregi,nu doar a albuşului.

Gălbenuşul,sursă de biotină

Albuşul consumat singur poate duce la carenţe – în primul rând,la lipsa unei vitamineesenţiale pentru buna funcţionare a organismului,numită biotină (vitamina B7).  Biotina este esenţială pentru creşterea celulară,producerea aciyilor graşi şi în metabolismul grăsimilor şi aminoaciyilor. Are rol în reglarea glicemiei şi e improtantă într-o mulţime de procese metabolice. Biotina nu se găseşte în albuş,dar se află în cantităţi mari în gălbenuş. Mai mult:când mănânci doar albuş,acestea furnizează avidina,o substanţă care se combina cu biotina din organism. Deci,a mânca doar albuş înseamnă a priva organismul de o substanţă extrem de importantă.

Albuşul e mai sărac în substanţe nutritive

Gălbenuşul conţine nu doar vitaminedin complexul B,ci şi acizi graşi omega 3,vitamina D şi proteine. În plus,conţine aminoacizi esenţiali de care organismul tău are nevoie pentru un bun echilibru hormonal,pentru reglarea glicemiei dar şi pentru protejarea funcţiei creierului. Şi albuşurile conţin o parte din aceste substanţe nutritive,dar în cantităţi mult mai mici.

Ouăle nu cresc colesterolul

Circulă mitul cum că gălbenuşurile cresc dramatic nivelul de colesterol. Cu toate că cercetările au demonstrat contrariul,există încă persoane care se feresc să mănâncea ouă. Studiile arată că 1-2 ouă pe zi nu vor avea impact asupra colesterolului şi nici asupra sănătăţii inimii. Nici mitul că gălbenuşurile te ajută să iei în greutate nu-s adevărate. Singurul lucru de care trebuie să ai grijă e să consumi ouă bio,care conţin nutrienţi mai mulţi şi mai variaţi.