Ce e mai sănătos: albuşul sau gălbenuşul?

1 65465 original jpg jpeg

Circulă diverse mituri legate de consumul de ouă. Sunt persoane care, de teamă să nu se îngraşe sau să nu aibă probleme cu nivelul de colesterol, consumă doar albuşuri. Studiile încearcă să afle care sunt beneficiile pentru sănătate ale albuşului, comparativ cu ele ale gălbenuşului.

Ce spun cercetările recente

Gălbenuşurile au fost demonizate zeci de ani,ca fiind o sursă de mare de calorii şi un pericol pentru sănătatea inimii. Cercetările recente arată că toate acestea sunt false. Gălbenuşul este un aliment extrem de nutritiv şi de necesar organismului. Prin urmare,cercetătorii recomandă consumul ouălor întregi,nu doar a albuşului.

Gălbenuşul,sursă de biotină

Albuşul consumat singur poate duce la carenţe – în primul rând,la lipsa unei vitamineesenţiale pentru buna funcţionare a organismului,numită biotină (vitamina B7).  Biotina este esenţială pentru creşterea celulară,producerea aciyilor graşi şi în metabolismul grăsimilor şi aminoaciyilor. Are rol în reglarea glicemiei şi e improtantă într-o mulţime de procese metabolice. Biotina nu se găseşte în albuş,dar se află în cantităţi mari în gălbenuş. Mai mult:când mănânci doar albuş,acestea furnizează avidina,o substanţă care se combina cu biotina din organism. Deci,a mânca doar albuş înseamnă a priva organismul de o substanţă extrem de importantă.

Albuşul e mai sărac în substanţe nutritive

Gălbenuşul conţine nu doar vitaminedin complexul B,ci şi acizi graşi omega 3,vitamina D şi proteine. În plus,conţine aminoacizi esenţiali de care organismul tău are nevoie pentru un bun echilibru hormonal,pentru reglarea glicemiei dar şi pentru protejarea funcţiei creierului. Şi albuşurile conţin o parte din aceste substanţe nutritive,dar în cantităţi mult mai mici.

Ouăle nu cresc colesterolul

Circulă mitul cum că gălbenuşurile cresc dramatic nivelul de colesterol. Cu toate că cercetările au demonstrat contrariul,există încă persoane care se feresc să mănâncea ouă. Studiile arată că 1-2 ouă pe zi nu vor avea impact asupra colesterolului şi nici asupra sănătăţii inimii. Nici mitul că gălbenuşurile te ajută să iei în greutate nu-s adevărate. Singurul lucru de care trebuie să ai grijă e să consumi ouă bio,care conţin nutrienţi mai mulţi şi mai variaţi.



Recente

ÔÇ×Inneun geudaero ui pibu, meikeop eopsi!ÔÇØ sau de ce frumuset╠ªea i╠éncepe cu un ten curat  JPG
Cheesecake cu mango  Sursa foto shutterstock 1358799743 jpg
Jeff Bezos  foto   Profimedia jpeg
Curry de spanac  Sursa foto shutterstock 2191623761 jpg
smiling woman looking camera while dusting kitchen jpg
clickpentrufemei ro kowon vn R3KYh1a3xfU unsplash jpg
Tarta cu mango  Sursa foto shutterstock 256127164 jpg
Dovlecei gratinati  Sursa foto shutterstock 1761536825 jpg
CPF (1) jpg
Tarta de afine  Sursa foto shutterstock 1806091114 jpg
clickpentrufemei (3) jpg
Chec cu dovlecei  Sursa foto shutterstock 110261372 jpg
2897 jpg
Cheesecake cu lamaie la pahar  Sursa foto shutterstock 464383022 jpg
wooden bowl with raw red long grain jasmine white rice rough background jpg
Clatite americane cu spanac  Sursa foto shutterstock 1956818695 jpg
Tort Raffaello  Sursa foto shutterstock 556387186 jpg
Poza de cover  Importanta asigurarii de calatorie in strainatate Ce trebuie sa stii inainte de a pleca Barbat, aeroport, coridor, laptop, rucsac jpg
Supa crema de spanac  Sursa foto shutterstock 1900603345 jpg
Cum sa selectezi telefoanele mobile pentru fotografii uimitoare ghid complet jpg