Culoarea urinei îţi spune de ce boli suferi. 6 exemple explicate

re31vej jpeg

Unele alimente, precum fructele de pădure, sfecla şi rubarba sau anumite medicamente pot colora urina. Însă, medicii avertizează că schimbarea culorii urinei poate fi şi semnul unei afecţiuni. Iata ce semnificatie are culoarea urinei.

1. Culoarea urinei roşu-brună 

Este o caracteristică a bolii porfiriei,o afecţiune rară,cauzată de o tulburare a sintezei hemului (fracţiunea neproteică a hemoglobinei),caracterizată prin acumularea în ţesuturi a unor substanţe intermediare ale acestei sinteze,porfirinele.

 2.  Urina deschisă la culoare  

În cazul în care culoarea urinei este foarte deschisă,înseamnă că fie ai băut multe fluide,fie ai luat un diuretic (un medicament care forţează organismul să scape de excesul de apă).

3. Culoarea urinei - Ce înseamnă când ai sânge în urină

Prezenţa sângelui în urină poate fi semnul unei probleme grave de sănătate,cum sunt o infecţie sau cancer. De aceea,este foarte important să mergi la medic.

De asemenea, dacă este roşie, culoarea urinei poate fi dată de:

• Sânge-(hematuria) include infecţii ale tractului urinar,prostata marită,tumorilor canceroase şi necanceroase,chisturi renale şi pietre la rinichi.

• Alimente-sfecla,murele şi rubarba pot colora urina în roşu sau roz.

• Medicamente-anumite antibiotice frecvent utilizate în tratamentul tuberculozei pot colora urina în roşu.

4. Urina de culoare portocalie

În unele cazuri,urina de culoare portocalie poate indica o problemă cu ficatul sau cu canalul biliar,mai ales dacă ai scaune de culoare deschisă. Urina de culoare portocalie poate fi şi semnul deshidratării.

5. Culoarea urinei - albastră sau verde

Pentru culoarea urinei albastre sau verzi sunt de vină:

• Coloranţii-unele substanţe alimentare pot fi vinovate de culoarea verde a urinii. Coloranţii utilizaţi în testarea rinichilor pot colora urina în albastru.

• Anumite afecţiuni-hipercalcemia este o afecţiune ereditară rară. Urina verde poate să apară în timpul infecţiei tractului urinar cauzat de bacteriile Pseudomonas.

6. Urina închisă la culoare

Urina mai închisă la culoare este de obicei un semn că nu bei suficiente lichide. Totodată,unele tulburări hepatice şi renale pot colora urina,la fel ca şi unele infecţii ale tractului urinar.