Cum să previi depresia de iarnă
Depresia de iarnă este o formă specifică a depresiei şi face parte din aşa numitele tulburările afective sezoniere, adică cele care "par" a fi cauzate de condiţiile meteorologice şi implicit de anotimpuri.
sociaţia Americană de Psihiatrie afirmă că tulburările afective sezoniere sunt,de fapt,un semn al unei depresii majore sau al unei tulburări bipolare,deci nu sunt generate de schimbările anotimpurilor şi,respectiv de modificările de temperatura ci,ele există într-un context şi sunt doar influenţate de condiţiile meteorologice menţionate.
Depresia de iarnă,în general,poate avea următoarele simptome:
-greutate la trezirea de dimineaţă;
-somnolenţă pe parcursul zilei,dificultate în concentrarea atenţiei şi realizarea eficientă a sarcinilor zilnice;
-tendinţa de a dormi mai mult;
-un nivel redus de energie şi,de aici,lipsa motivaţiei şi tendinţa spre amânare;
-nevoia de a mânca mai mult,în special apare nevoia de:zahăr,alcool şi fast food din care derivă creşterea în greutate şi se poate intră în cercul vicios al unei dispoziţii proaste generate de creşterea în greutate;
-retragerea în sine,evitarea activităţilor amicale,sociale şi,chiar,familiale.
Însă,toate aceste simptome ale depresiei sezoniere pot fi combătute sau măcar ţinute în frâu. Iată cum!
Bucură-te de lumina soarelui
Deşi temperaturile sunt mai scăzute,asta nu înseamnă că trebuie să te izolezi în casă. Fă plimbări lungi,în natură,mai ales în zilele însorite. Expunerea la lumina soarelui va stimula organismul să producă mai multă vitamina D,un nutrient esenţial care ajută la funcţionarea cerebrală şi care combate efectele depresiei.