Cum să slăbeşti când ai diabet

1 66058 original jpg jpeg

Dacă suferi de diabet, adoptarea unei diete pentru slăbit e cea mai bună decizie pe care o poţi lua. Iată de ce anume ar trebui să ţii cont în acest caz!

Câteva kilograme în minus ajută la îmbunătăţirea stării tale de sănătate şi la scăderea glicemiei,în caz că ai şi diabet. Înainte de a pune în aplicare o dietă de slăbit,discută cu medicul curant,pentru că va trebui să fii atentă la nivelurile glicemiei şi insulinei pe perioada ei.

Urmeaza o dieta echilibrata cand ai diabet

Pentru  a nu risca o creştere sau o scădere bruscă a nivelului de zahăr din sânge,medicul diabetolog Christine Gerbstadt,reprezentanta Asociaţiei americane de diabet, recomandă reducerea cu 500 numărul de calorii pe zi.

Este periculos să slăbeşti rapid,deci rezumă-te să pierzi maximum un kilogram pe săptămână. E mai sănătos să slăbeşti treptat. Medicul American indică păstrarea unui echilibru în dietă şi un meniu cotidian compus din 50-55% carbohidraţi complecşi,30% lipide şi 10-15% proteine.

Cum sa slabesti cand ai diabet-Alege alimente bogate în carbohidraţi complecşi

Spre deosebire de carbohidraţii simpli,pe care corpul îi transformă în grăsime pe care o depozitează,cei complecşi sunt absorbiţi lent şi-ţi dau energie. Prin urmare,sursele de carbohidraţinu trebuie reduse pe perioada dietei de slăbit,ci doar înlocuite cu unele bune,cum sunt cele de carbohidraţi complecşi:orez,ovăz,porumb,linte,morcovi,fasole,nuci,prune,banane,pere,struguri. Se cere şi înlocuirea pâinii albe cu una integrală.

Atenţie!

Tăierea surselor de carbohidraţi din dietă poate să topească grăsimile şi să-ţi reducă apetitul,dar pe termen lung duce la probleme de sănătate,pentru că oxigenul ajunge cu o mai mare greutate la ţesuturi şi au de suferit inima,ficatul,rinichii.

Cum sa slabesti cand ai diabet-Redu porţiile

Un truc util atunci când vrei să slăbeşti este să faci o schimbare la nivel cantitativ în ce priveşte dieta. La mesele de prânz şi cină,împarte imaginar în trei suprafaţa unei farfurii. O jumătate din ea ar trebui să fie ocupată de legume diverse,iar cealaltă jumătate de alimente cu amidon (orez,cartofi,paste) şi cu proteine,ambele în două părţi egale.

Adaugă lactate şi cereale la micul dejun,fructe şi seminţe la gustări,doi litri de apă sau ceai neîndulcit şi meniul tău zilnic este echilibrat şi sănătos.

Evită să faci exerciţii fizice intense cand ai diabet

În timpul exerciţiilor scade nivelul zahărului din sânge odată cu acela de la nivelul ficatului sau muşchilor. În cazul unor sporturi cum ar fi aerobic sau în ridicarea de greutăţi,glicemia scade periculos de mult şi se menţine aşa chiar şi câteva ore. De aceea e indicat să alegi exerciţii uşoare,să-ţi monitorizezi glicemiaşi să ai la tine gustări sănătoase.

Dacă scopul tău este să ai cu 500 de calorii mai puţin pe zi,dacă faci sport poţi să reduci doar cu 200 de calorii,pentru că vei avea nevoie să ţii sub control nivelul de glucoză din sânge.