Cum să-ţi cureţi corect urechile

1 66203 original jpg jpeg

Îndepărtarea cerumenului din urechi poate deveni un aspect enervant al ritualului de îngrijire, dar nu şi dacă ştii cum să te ocupi de igiena urechilor fără să-ţi faci mai mult rău decât bine.

Oricât de mult îţi place acea senzaţie de prospeţime pe care ţi le dă o curăţare temeinică a urechilor,e mai bine să eviţi să foloseşti prea des produse pentru îndepărtarea cerii din urechi. 

Dacă alegi beţişoarele cu vată,rişti să împingi ceara mai adânc,ceea ce poate duce la formarea de dopuri,sau să-ţi vătămezi timpanul. De altfel,medicii specialişti sfătuiesc renunţarea la folosirea beţişoarelor pentru igiena urechilor. Pentru prevenirea apariţiei dopurilor de ceară,recomandă o atenţie sporită la duş,pentru ca apa să nu pătrundă în urechi,precum şi curăţarea frecventă a nasului în timpul răcelilorşi gripelor.

Curăţarea frecventă e năsănătoasă

Ceara produsă de urechi are rolul ei. Îndepărtarea ei lipseşte urechea de protecţie în faţa infecţiilor,deoarece banala ceară are proprietăţi antifungice şi antibiotice. Dacă totuşi nu poţi renunţa la obicei,ocupă-te de igiena urechilor după baie sau duş,când ceara se înmoaie. Îndepărtează numai ceea ce apare spre exteriorul canalului urechii,fie cu un beţişor cu vată,folosit cu grijă,fie cu o compresă din tifon steril îmbibată cu ser fiziologic.

Uleiul mineral îndepărtează cerumenul în exces

O altă metodă de a îndepărta ceara din urechieste să îmbibi o bucăţică de vată cu ulei mineral sau cu ulei pentru bebeluşi şi s-o pui în urechea cu probleme pentru 15-20 de minute. La început sau de câteva ori de-a lungul intervalului,înclină-te pe partea opusă. Cerumenul ar trebui să se înmoaie şi să iasă la exterior. Poţi repeta procedura,dar nu mai mult de o dată pe săptămână.

Extrasfat

Dacă ţi se pare că nu mai ai auzul la fel de fin din cauza urechilor înfundate,renunţă să pui picături cu diverse substanţe sau să foloseşti spray-uri care se dovedesc ineficiente! Cel mai bine este să faci o programare la un medic orelist.