Dieta cu fericire
Secretul fericirii se poate afla chiar la capătul unei furculiţe. Unele alimente sunt exact ce ai nevoie pentru a-ţi schimba în bine starea de spirit şi îmbunătăţi capacităţile de memorare şi concentrare.
O dietă care te face să te simţi fericită conţine alimente bogate în vitamine (A,complexul B,inclusiv acid folic,D,E) şi iod,calciu,fier,magneziu şi acizi graşi Omega-3. Acestea sunt ingredientele unui regim care-ţi conferă o stare bună de spirit,o minte ageră şi multă energie.
3 reguli ale regimului
Renunţă la alimentele procesate
Dulciurile rafinate şi semipreparatele îţi afectează starea de spirit. Aditivii,grăsimile,coloranţii şi îndulcitorii artificiali,zahărul par să-ţi dea energie pe moment,însă au exact efectul invers pe termen lung.
Mănâncă zilnic legume,fructe,cereale
Pentru a nu experimenta stări de depresie,de oboseală sau de anxietate păstrează lângă tine câteva fructe şi include în dietacotidiană cereale integrale şi legume,în mâncături şi salate. Fitonutrienţii pe care-i conţin sunt substanţe care ajută creierul să funcţioneze bine. În plus,o dietă cât mai variată stimulează activitatea cerebrală şi-ţi conferă energie.
Alege carnea potrivită
Carnea animalelor care se hrănesc cu vegetale este mai bogată în Omega-3,acizi graşi care îmbunătăţesc activitatea cerebrală prin sporirea conexiunilor la nivelul creierului. În plus,contracarează efectele cortizolului,cunoscut ca hormon al stresului. Iată câteva motive în plus să mănânci mai des carne de peşte şi de vită.
Ce nu trebuie să-ţi lipsească din dietă
Ouă
Vitamina B12 joacă un rol important pentru funcţionarea bună a celulelor nervoase. Acidul folic asigură activitatea la nivelul creierului. Iodul influenţează în mod pozitiv tiroida,ferindu-te de letargie,depresie,îngăşare cauzate de hipotiroidism sau tiroidă „leneşă”. Vitamina D te ţine şi ea departe de stările depresive. Pe toate acestea le conţin ouăle. Consumă unul la două zile,de preferat fiert sau poşat.
Sfeclă roşie
Rădăcinoasele sunt o sursă excelentă de acid folic şi de potasiu,importante pentru a fi optimist şi pentru a memora mai uşor. Şi sfecla roşie conţine aceste substanţe. Prezenţa lor în sânge,în concentraţie mare,este corelată cu o stare de spirit bună. Mai mult,mai are în compoziţie două substanţe cu efect antidepresiv,aminoacidul betaină şi uridina. Cea din urmă contribuie la formarea normală a sinapselor nervoase şi a membranelor celulare,îmbunătăţeşte capacităţile de atenţie şi concentrare,stimulează sinteza neurotransmiţătorului dopamină,substanţă secretată de creier care conferă vitalitate,reglează starea de spirit şi rezistenţa la stres.
Usturoi sau ardei iute
Mulţumită unei substanţe numită capsaicină,usturoiul şi ardeiul iute joacă un rol important într-o dietă menită să-ţi asigure o stare de spirit excelentă. Substanţa e cunoscută ca analgezic,fiind un ingredient al unguentelor şi a altor produse farmaceutice utile contra durerii. Capsaicina stimulează producţia de endorfină,neurotransmiţător de care este legată starea de fericire.
Peşte
Este o sursă importantă de elemente nutritive esenţiale pentru alungarea stărilor negative. În ţările în care consumul de peşte este ridicat s-a observat o rată scăzută de depresii şi astenii. Se datorează în special conţinutului de acizi graşi Omega-3,ceea ce face uleiul de peşte un remediu contra depresiei.