Iată cum combaţi simptomele de răceală
Multe persoane prezintă anumite simptome de răceala care îi împiedică să-şi îndeplinească activităţile lor zilnice aşa cum ar face în mod normal şi care îi fac să se simtă obosiţi, până la punctul în care îşi doresc să stea în pat toată ziua.
Când vremea este rece,sistemul imunitar slăbeşte şi apar mai multe şanse de a suferi de gripă,răceală,tuse sau dureri musculare. Trebuie să fim pregătite să confruntăm aceste zile reci şi să încercăm să adoptăm o rutină care ne permite să stăm puternice împotriva probleme de sănătate care pot apărea ca urmare a modificării temperaturii.Profesorul Ron Eccles de la Centrul pentru răceală de la Universitatea din Cardiff, Marea Britanie,oferă câteva sfaturi care ne ajută să luptăm împotriva simptomelor de răceală,cauzate de vremea rece şi să le depăşim în doar 24 de ore.
Iată care sunt aceste sfaturi:
07:00-un duş fierbinte
În cazul în care,din cauza frigului,te-ai trezit cu dureri ale articulaţiilor şi simţi o durere de cap,un duş fierbinte poate fi cel mai bun mod de a începe ziua. Apa caldă te ajută să te relaxezi şi aburul ajută sinusurile paranazale,pentru a evita congestionarea şi apariţia altor probleme,cum ar fi sinuzita.
08:00-un mic dejun sănătos
Buna nutriţie este esenţială în procesul de recuperare după o răceală. Micul dejun este cheia pentru a porni bine ziua şi a lupta împotriva simptomele agravante. Poţi bea un suc de portocale natural şi mănânca alimente bogate în antioxidanţi,pentru energie. O altă opţiune este de a începe ziua cu un mic dejun care conţine o supă de legume sau de pui.
10:00-tratament de vapori
Dacă eşti răcită înseamnă că nasul este saturat şi avem mucus în exces,care ne împiedică să respirăm normal. Când sinusurile paranazale sunt blocate,suntem susceptibile de a suferi de sinuzită,care vine cu o durere de cap îngrozitoare. În afară de medicamente,poţi face un tratament de vapori prin plasarea capului peste un castron cu apă clocotită şi acoperindu-l 5 minute cu un prosop. Acest lucru este ideal pentru a calma căile respiratorii.
Du-te la o plimbare
Deşi pare ca o provocare să înfrunţi aerul rece de afară,de fapt o plimbare înainte de prânz poate ajuta la îmbunătăţirea stării de spirit şi stimulează sistemul imunitar. Un pic de mers pe jos ar putea fi foarte util.
13:00-prânz
În loc de a mânca alimente prăjite şi nesănătoase pentru masa de prânz,este ideal să mănânci nişte pui la grătar cu o salată. Proteinele pe care le conţine carnea de pui produce celule ale sistemului imunitar şi-l stimuleză ca să aibă un răspuns imun. Între timp,legumele din salată sunt bogate în antioxidanţi şi substanţe nutritive care sunt esenţiale pentru a lupta împotriva răcelii.
15:00 – bea un ceai
Pentru o gustare,cel mai bine este să bem un ceai fierbinte pe bază de plante pentru a subţia mucusul. Poţi înlocui ceaiul,cu un pahar de suc de portocale proaspăt stors. Portocalele sunt bogate în vitamina C,care ne ajută să trecem mai repede peste o răceală.
18:00-cina
La cină este indicat să mănânci alimente picante cum ar fi curry sau chili cu carne. Aceste tipuri de alimente ne ajută să ridicăm tempteratura corpului si acest lucru va contribui la reducerea simptomelor de răceală. Alte ingrediente pe care le poţi lua în considerare sunt ghimbirul,usturoiul şi ardeiul,care sunt cunoscute pentru proprietăţile lor antivirale şi antibacteriene,care ne ajută să luptăm împotriva frigului şi a sinusurilor paranazale.
20:00-o baie relaxantă
La sfârşitul zilei este destul de probabil că te vei simţi obosită şi vei avea dureri musculare,din cauza frigului. Pentru a dormi mai bine şi a relaxa muşchii,este necesară o baie fierbinte,cu o oră sau două înainte de culcare. Poţi adăuga câteva picături de ulei esenţial de eucalipt la apa de baie care va spori efectele sale împotriva simptomelor de răceală.
22:00-timpul pentru odihnă şi somn
Este important să te odihneşti măcar 8 ore în acest timp,în scopul de a recâştiga puterea rapid. Un somn bun întăreşte sistemul imunitar şi luptă împotriva simptomelor de răceală. Ar trebui să evităm consumul de băuturi cum ar fi cafeaua sau alcoolul înainte de a merge la culcare,deoarece acestea pot perturba somnul.