Obiceiuri sănătoase pe care le-am înțeles greșit

Mergi zilnic la sala de fitness? Recuperezi orele de odihnă pierdute? Dacă vrei să fii în formă, aceste activități pot părea idei bune, dar în realitate te pot sabota. Am enumerat și descris mai jos obiceiurile aparent sănătoase, care îți pot face mai mult rău decât bine.

image

În dorința de a fi în formă, poate ai ales să faci mai multă mișcare, să eviți consumul de anumite alimente sau să dormi mai mult. Nimic greșit! Însă din dorința de a face totul perfect, poți comite unele greșeli, care îți pot sabota planurile și stilul de viață. De cele mai multe ori, moderația este cheia succesului!

Recuperezi orele de odihnă pierdute

Dacă nu ai bifat cele șapte-opt ore de somn, nu încerca să îți transformi finalul de săptămână într-un repaus total! Studiile arată că două zile de odihnă nu vor echivala cu cele pierdute în zilele lucrătoare. În plus, această strategie îți poate perturba ritmul circadian și programul de somn obișnuit. Mai mult decât atât, atunci când dormi mai mult, poți fi tentată să consumi mai multe alimente decât în mod obișnuit.

Soluția?

Fă-ți ordine în program! Mergi la culcare atunci când ești obosită și adaugă treptat câte o oră sau două de odihnă pe noapte.

Mergi zilnic la sală

Sportul este sănătos, însă mersul zilnic la sala de fitness este o activitate greșită. Antrenamentele intese, făcute zilnic, pot duce la oboseală, epuizare și, în cazul femeilor, la dereglări hormonale. Toate acestea te pot determina să renunți prea repede la sport.

Soluția? Îți recomandăm să începi cu antrenamente ușoare și să crești treptat durata și intensitatea exercițiilor. Sunt suficiente trei antrenamente de exerciții intense, pe săptămână.

Cureți coaja fructelor și legumelor

Substanțele sănătoase nu se află doar în interiorul alimentelor, ci și în coajă. De exemplu, coaja unui măr conține mai multă vitamina A, vitamina C, vitamina K și potasiu decât mărul decojit. În mod similar, un cartof fiert cu coajă conține până la 175% mai multă vitamina C, 115% mai mult potasiu și 110% mai mult magneziu, dar și fosfor decât unul decojit. În plus, un cartof copt cu coajă crocantă poate fi și delicios, nu?

Soluția?

Citește eticheta alimentelor cumpărate, spală bine produsele și consumă-le ca atare sau gătite!

Faci curățenie în fiecare zi

Îți place să ai o casă curată, însă expunerea zilnică la substanțele chimice din soluțiile de curățenie poate fi dăunătoare pentru sănătate. De cele mai multe ori, aceste produse pot provoca alergii, atât în rândul copiilor, cât și în cazul adulților.

Soluția?

Cel mai bine este să folosești produse care nu conțin parfumuri sau iritanți. Bicarbonatul de sodiu, oțetul și sucul de lămâie reprezintă alternative naturale bune.

Eviți consumul de grăsimi

O cantitate mică de grăsimi sănătoase este necesară buna funcționării a organismului. Grăsimile trans, din prăjeli și produse de patiserie, cresc colesterolul LDL, „rău‟ și inflamația și trebuiesc evitate. La polul opus, se află grăsimile mononesaturale și polinesaturate. Acestea protejează organismul, conferă energie, redau strălucire pielii și ajută la slăbit (dacă sunt consumate cu moderație).

Soluția?

Surse de grăsimi sănătoase găsești în: pește gras (macrou, sardine, ton, somon), semințe de in, nuci, germeni de grâu și ulei de soia.

Te speli pe dinți după fiecare masă

Spălatul pe dinți după fiecare masă poate afecta smalțul dentar. Periajul poate fi și mai dăunător, mai ales dacă ai consumat alimente care conțin acid citric, cum ar fi portocale, grepfrut sau lămâie. Aceste alimente acide slăbesc smalțul dentar, iar periajul îl poate îndepărta.

Soluția?

Ca să fii în siguranță, cel mai bine este să te speli pe dinți după cel puțin 60 de minute, după ce ai mâncat. În acest mod, saliva va spăla în mod natural particulele de alimente acide, iar pH-ul va reveni la nivelul adecvat.

@shutterstock