Când regele casei are probleme

1 52211 original jpg jpeg

„Împreună la bine şi la rău.” De câte ori n-ai auzit aceste cuvinte… Şi totuşi, câte femei ştiu cum să-l ajute la greu pe bărbatul iubit?

Bărbaţii sunt curajoşi,au mai mult sânge rece decât femeile în situaţii critice şi iau rapid decizii. Dar,deşi rezolvă cu succes problemele dificile,cedează uşor în faţa propriilor nereuşite.

Psihologii sunt convinşi că sexul tare face faţă mai greu stresului şi de aceea are nevoie de suportul partenerei de viaţă.

După o încercare grea,cum ar fi pierderea unei persoane dragi sau a serviciului,mulţi bărbaţi apelează la alcool şi la medicamente,ca să depăşească perioada acută a durerii,convinşi că ajutorul nu face altceva decât să le mărească depresia. Iată cum poate fi încurajată fiecare categorie de bărbaţi.

Soţul "părinte"

El conduce în familie,iar când are probleme,se închide în sine. Dacă are nevoie de ajutor,îl cere în mod autoritar.

Ce trebuie să faci:Dacă vrei să-l ajuţi,„supune-te” şi menţine în jurul lui un climat calm. „Generalul” trebuie să aibă linişte „în spatele frontului”.

Soţul "copil"

Vorbim despre bărbatul care,în stare de stres îşi pierde cumpătul şi învinuieşte pe toată lumea pentru ceea ce i se întâmplă. Doar lui nu-şi găseşte nicio vină.

Ce trebuie să faci:asigură-l permanent de dragostea ta. Dacă însă văicăreala devine insuportabilă,nu intra în jocul lui.

Soţul "adult"

Este cel mai dorit tip de bărbat,pentru că apreciază relaţiile parteneriale în căsnicie. Se descurcă singur în orice situaţie,dar poate să ceară şi să accepte sfatul soţiei.

Ce trebuie să faci:Pur şi simplu,fii alături de el şi reacţionează în funcţie de împrejurări. Dacă tace,nu te repezi la el cu întrebările. Când îţi cere ajutorul,acţionează!

Cele mai stresante situaţii pentru bărbaţiPierderea serviciului

Psihologii spun că bărbaţii suferă din cauza problemelor de serviciu,mult mai mult decât femeile.

Prin natura lor,vor să fie cei care întreţin familia. Când nu au de lucru,totul se năruieşte. Le este greu să-şi păstreze stăpânirea de sine.

Cum să-l ajuţi? În primul rând,nu te lăsa şi tu cuprinsă de panică. Dacă-i vei spune cu un zâmbet chinuit:„Fii tare,nu eşti nici primul,nici ultimul”,va zice că-l compătimeşti ca pe un copil.

Propune-i să se ocupe de unele treburi bărbăteşti prin casă,dar nu-i pune în cârcă toate treburile casei,pe principiul „Oricum n-are ce face!”.

Pe majoritatea bărbaţilor treburile casnice îi deprimă. Reţine-te de la sfaturi şi de la propuneri de ajutor,dacă nu le cere. Spune-i doar:„Sunt alături de tine şi poţi conta pe mine”.

Nu încerca să-i corectezi comportamentul,cu atât mai puţin să-l critici. Critica răneşte şi mai mult.

Teama de bătrâneţe

Cu toate că bărbaţii sunt destul de îngăduitori cu aspectul lor fizic,problemele legate de înfăţişare (s-au îngrăşat,au chelit) pot deveni sursa unui stres foarte serios.

Pur şi simplu,prefă-te că nu observi! Bineînţeles,să explici bărbatului că burta şi chelia îl fac mai frumos nu „ţine”. Mai bine dă-i câteva exemple de chelioşi cu şarm.

Nu-i da nici porecle de genul „Ursuleţul meu cu burtică”. Mai bine,convinge-l că ar trebui să ţină o mică dietă.

Info

Bărbaţii fac faţă mai greu stresului şi problemelor de familie decât femeile.