Cât de mult îţi ajuţi copilul la teme?

2 shutterstock 1162190788 jpg jpeg

Articole pe aceeaşi temă:

Cu palma nu faci educaţie

Cum împaci copiii când se ceartă

Dezvoltă-i pasiunea pentru citit

Ideal ar fi să nu te implici „nici prea-prea,nici foarte-foarte”. Adică nici prea mult,încât să nu se descurce fără tine să facă un rezumat al lecţiei de la română,dar nici prea puţin,încât să plece cu lecţia nefăcută fiindcă nu a ştiut cum s-o rezolve. Pentru orice copil,momentul temelor ar trebui să fie unul plăcut,nu o corvoadă sau o competiţie în care să-ţi demonstreze cât de multe ştie.

Este foarte important ca un copil să înţeleagă că dacă se descurcă singur la şcoală,va culege mai târziu roadele propriei munci,va fi mândru de el şi va avea încredere în sine.

Supraveghere,nu control total

Prin urmare,e bine să-l laşi să înveţe cum să înveţe singur. Stabileşte cu el un program pentru fiecare zi,astfel încât să ştie exact ce are de făcut după ce ajunge acasă şi când e ora temelor. Fii în preajma lui când se apucă de scris şi spune-i că poate să-ţi solicite ajutorul dacă are nevoie. Treci din când în când pe la birou şi aruncă-ţi privirea pe ceea ce lucrează. Încurajează-l,laudă-l sau atrage-i atenţia,dacă e cazul.

Puterea exemplului

Copiii au tendinţa să copieze comportamentul părinţilor. Prin urmare,în loc să-i impui să rezolve exerciţii la matematică ori să stai lângă el cât timp citeşte două-trei pagini,poţi proceda altfel:când el rezolvă exerciţii la matematică,tu îţi poţi face de lucru cu chitanţe ori facturi,ca să vadă că şi tu lucrezi şi că-ţi iei treaba în serios. Când el citeşte,ia-ţi şi tu o revistă sau un ziar. Aşa va fi mai tentat să facă lectură decât dacă i-ai spune de zece ori pe zi „Du-te şi citeşte o carte”.

Recompense pentru lucrul bine făcut

Un copil care pleacă la şcoală cu tema făcută de părinţi nu va reuşi să-şi dezvolte gândirea,să evolueze şi să se descurce singur. Cu cât e ajutat mai mult,cu atât se lasă mai mult pe tânjală. Implicarea părinţilor poate fi în defavoarea lui. El trebuie să ştie că învaţă pentru el însuşi,ca să aibă satisfacţii. Ca să-l încurajezi să se descurce singur,îi poţi spune că după ce termină cu temele,îl vei verifica şi că va primi o mică recompensă (o jucărie,o plimbare în parc,o prăjitură) dacă a dus totul la bun sfârşit.

Nu insista foarte mult cu subiectul temelor,fiindcă în loc să le dedice mai mult timp,aşa cum te aştepţi,va face orice ca să scape de ele cât mai repede sau poate chiar să nu şi le mai facă deloc.



Recente

Fibrom uterin jpg
Mira jpg
Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg
Cheesecake cu visine  Sursa foto shutterstock 257497624 jpg
menstruatie jpg
mătuşă jpg