Nu refuzi nimic copiilor? Așteaptă-te la aceste efecte

„Nu mai vorbi atât la telefon!‟, „Nu-ți lovi fratele!‟ … Viața celor mici e plină de interdicții, spre binele lor, evident. Însă câteodată, o pauză de „Nu!‟-uri e benefică atât pentru copil, cât și pentru părinți. Dar și o zi în care „Da‟ este cel mai des răspuns primit de copil din partea părinților.

image

„Ziua Da‟ este subiectul cărții scrise de Amy Krouse Rosenthal și Tom Lichtenheld în 2009, care a fost făcut faimos de actrița Jennifer Garner, prin filmul cu același titlu. Însă obiceiul de a nu le refuza nimic copiilor timp de 24 de ore e recomandat de specialiștii în parenting și de terapeuții de familie de mult timp. Scopul? Să se creeze o legătură mai profundă între cei mici și părinți, dar și ca să încurajeze interacțiunile pozitive într-o familie.

De ce să ne abținem să spunem „Nu‟

Avantajul unei astfel de zile îi oferă nu numai copilului libertatea de-a alege, acea putere după care tânjește zi de zi, ci îi dă și părintelui senzația de eliberare. În zilele noastre, încercăm atât de mult să le oferim copiilor o educație de calitate și le aglomerăm programul cu tot felul de cursuri care să le stimuleze intelectul și să le dezvolte calitățile fizice. Prin urmare, e benefic și pentru noi să luăm o pauză de la atâta organizare și stres. Faptul că spunem „Da‟ la ce vor ei ne scoate din zona noastră de confort, face loc unei colaborări mai bune între cei mici și cei mari, îi împuternicește pe copii și le întărește personalitatea. O astfel de zi creează mediul ideal în care copilul poate învăța din greșelile lui. Și, nu în ultimul rând, face viața mai amuzantă pentru toată lumea.

Cum funcționează „Ziua Da‟

După cum ne putem imagina, o astfel de zi le oferă copiilor puterea de-a decide. De cele mai multe ori, cei mici nu ajung să aleagă nici măcar ce mănâncă, nu-i așa? Noi, părinții, știm mai bine decât ei ce aport caloric le e benefic și ce gustări sănătoase le asigură o dezvoltare optimă. Ei bine, în „Ziua Da‟, cei mici dețin controlul! De ce este important acest lucru? Pentru a învăța pe pielea lor ce e bine de făcut și ce nu. Aceștia vor lua decizii și vor eșua câteodată în încercarea lor de-a face ceva, lucru care le e benefic pentru simplul motiv că vor vedea la ce se pricep și la ce nu. Totuși, părinții pot ajunge la concluzia că o astfel de zi este epuizantă pentru ei din cauza stresului la care sunt supuși. Dacă ceva grav se va întâmplă?! Dacă cei mici sunt în pericol?!

Regulile zilei fără reguli

Libertatea totală poate avea consecințe nedorite de nimeni, așadar, e recomandat să se stabilească din start câteva reguli de bun-simț, pentru ca toată lumea să încheie ziua fără să pățească nimic rău. Astfel, în timpul „Zilei Da‟, nu trebuie să se întâmple nimic periculos, care să rezulte în răni și sperieturi prea mari. E bine să le specifici celor mici că nu vor face nimic prea departe de casă. Cum ar fi să propună să vizitați Antarctica?! Așadar, rămâneți cu toții într-o rază de câțiva kilometri de casă, la maximum jumătate de oră de mers cu mașina, să zicem. Orice activitate propusă nu trebuie să depășească bugetul agreat de părinți. Dacă se cumpără ceva, să beneficieze toată familia de pe urma acelui obiect și să nu fie scump. Și, la fel de bine, e de preferat să nu se propună nimic pentru viitor. Totul are loc în acea zi, nu se fac planuri pentru mai târziu, pentru că, după asemenea zi, va trebui să vă întoarceți totuși la activitatea obișnuită – părinții, la serviciu, iar copiii, la cursurile, temele lor de vacanță și responsabilitățile din casă.

Beneficii pentru cei mici și cei mari

Răspunsul afirmativ al părinților le dă celor mici confirmarea că ceea ce gândesc ei, ce simt și propun merită luat în seamă. Și, atunci când copilul se simte ascultat, va vrea să coopereze mai mult în viitor și va respecta mai ușor indicațiile părinților. Cu alte cuvinte, nu numai că te vei distra de minune cu copilul tău, făcând cele mai haioase activități propuse de el, dar vei avea parte de o legătură mai puternică cu cel mic după o zi în care nu-i mai spui „Nu!‟. În ceea ce îi privește pe părinți, mami și tati pot lua o binemeritată pauză de la dădăcit și ținut totul sub control. Fără critici, fără interdicții, doar distracție – în parametri normali, care să nu pună pe nimeni în pericol! – și răspunsuri afirmative!  

@shutterstock