Cum gestionezi zborurile întârziate?
Călătoria cu copiii spre destinaţia de vacanţă este o provocare în sine, iar un zbor întârziat aduce un plus de stres. Cu toate acestea, cu puțină creativitate, poți transforma o experiență frustrantă într-o aventură gestionabilă, chiar plăcută.

Chiar dacă te-ai pregătit şi organizat foarte bine înainte de drumul spre destinaţia preferată de petrecere a concediului, zborurile întârziate sau anulate îţi schimbă planurile. Când călătorești cu copiii, problemele cu zborurile sunt și mai dificil de rezolvat, deoarece ei au nevoie să doarmă, să mănânce, să se distreze și să se simtă confortabil până când ajung la destinația finală. Pentru a te ajuta să-ţi păstrezi calmul, îţi oferă câteva sfaturi Diana Bălan, consultant în educație şi specialist în baby sleep și well-being.
Păstrează-ţi echilibrul
Copiii oglindesc adesea emoțiile părinților lor. Menținerea unei atitudini pozitive poate influența semnificativ modul în care copiii percep întârzierea. Consultantul Diana Bălan, care este şi organizator ParentED Fest, îţi indică tehnicile utile în acest context: „Să rămânem conștienți de propriile emoții înainte de a reacționa la gesturile copiilor. Emoția noastră este cea care ne afectează starea de calm. Tehnicile de respirație profundă pot ajuta la reducerea stresului. Comunicarea deschisă și pe înțelesul copilului creează predictibilitate, chiar dacă vorbim de întârzieri mari“.
Reţine!
Pe 3 octombrie, la Bucureşti, va avea loc ParentED Fest, cel mai mare eveniment de parenting din România. Va aduce unii dintre cei mai renumiți speakeri internaționali specializați pe domenii, precum creșterea și îngrijirea copiilor, family wellbeing sau dezvoltare personală, printre care se numără şi Dr. Shefali Tsabary, psiholog clinician și autor de renume mondial.
Umple-le timpul cu activităţi
Majoritatea aeroporturilor oferă o gamă largă de activități și facilități care te pot ajuta să-ţi distrezi copiii în cazul unei întârzieri. Caută zonele prietenoase pentru copii, afișajele interactive sau spațiile deschise în care îşi pot consuma energia. Unele aeroporturi au instalații de artă sau puncte de observație care pot fi atât educaționale, cât și distractive.
Te-ar mai putea interesa: În concediu cu copiii: 5 sfaturi pentru o călătorie liniştită
„Ce putem face este să ne asigurăm că au mâncat, sunt hidratați și odihniţi“, indică Diana Bălan şi adaugă: „Folosirea oricăror tipuri de jocuri îi va ajuta pe cei mici să își aloce energia și timpul într-un mod constructiv. Desenatul poate fi o activitate liniștitoare și captivantă. Cărțile preferate ale copiilor sau povești noi pot fi o modalitate excelentă de a face timpul să treacă mai repede. Puteți crea povești pentru a le stimula imaginația“.
Vezi și: De ce trebuie să fie scaunele din avion în poziție verticală când aeronava decolează sau aterizează
Prilej de educaţie financiară
Păstrarea unei sume de bani pentru a permite copiilor să își aleagă ceva din magazinele din aeroport poate fi o strategie foarte bună pentru a face așteptarea mai suportabilă. Această abordare are câteva efecte benefice pe care ţi le indică Diana Bălan: „Oferindu-le copiilor oportunitatea de a alege ceva din magazine, le dați un sentiment de control într-o situație incontrolabilă, ceea ce reduce frustrarea și anxietatea. Este şi o lecție practică despre gestionarea banilor şi a unui buget stabilit. Îi ajută să amelioreze plictiseala. Timpul petrecut explorând magazinele împreună și discutând despre alegerile posibile poate fi o ocazie de întărire a legăturii dintre părinte și copil“.
Citeşte în cea mai recentă ediţie a revistei Click! pentru femei, aflată la toate punctele de difuzare a presei, cât de benefice sunt dispozitivele electronice în cazul întârzierii zborului cu avionul şi 3 strategii de abordare a tantrumurilor!
FOTO: Shutterstock